PUBLICITAT

Rodríguez mostra la voluntat d'anar cap al «tercer pagador»

  • La CASS ajudaria a que tothom pugui accedir als professionals mèdics
EL PERIÒDIC
ENCAMP

Periodic
Rodríguez, Martí i Duró durant el dinar de la Festa Magna celebrada a Encamp, ahir Foto: TONY LARA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va assistir ahir amb el cap de Govern, Toni Martí, a la celebració de la Festa Magna amb els padrins de totes les parròquies. A la 21a edició de la festa que es va celebrar a Complex Esportiu i Sociocultural d'Encamp, hi van participar uns 500 padrins i padrines de les set parròquies.

La ministra va reconèixer que ja ha pogut mantenir un primer contacte amb la nova junta de la Federació d'Associacions de la Gent Gran i que hi ha un interès per informar i col·laborar en el desplegament de les Lleis de la CASS i de serveis socials i sociosanitaris. Les persones amb una situació més problemàtica no han de tenir dificultats per accedir a la sanitat. Rodríguez va manifestar la seva voluntat d'«anar cap al tercer pagador», de manera que les persones que tinguin situacions més complicades puguin accedir als professionals mèdics comptant que la CASS abona directament als prestadors les despeses que van a càrrec de la seguretat social. Per al president de la Federació, Simó Duró, la idea ha de ser que els que col·laboren amb un 25% a la seguretat social només hagin de pagar aquesta proporció mentre que els que ho fan en un 100% no paguin res.

Segons la ministra, això entra dins de la fase del desplegament reglamentari de les noves lleis però que «no es tracta de qüestionar ni el projecte de Llei ni la proposició de Llei, sinó de trobar mecanismes perquè tothom pugui accedir al que ha d'accedir».

Amb tot, des de la Federació volen disposar de les dades de la CASS i del Ministeri per elaborar estadístiques sobre la situació dels jubilats i les seves aportacions a la CASS, per valorar les seves necessitats.

El sistema de pensions / Un altre tema recurrent que afecta la gent gran són les pensions. Segons informa l'ANA, En va parlar el cap de Govern, però també la ministra i el president de la Federació. Toni Martí va dmetre que no tots els padrins tenen «una pensió digna» però Andorra com a «Estat solidari» les ha de complementar amb la Llei de serveis socials i sociosanitaris. En la mateixa línia es va expressar Rodríguez, que va indicar que necessiten disposar de «bona informació sobre les situacions de les persones amb dificultats per complementar les pensions». Per la seva part, Duró va celebrar que les autoritats es manifestessin per la complementarietat de les ajudes però va demanar que si «no hi ha diners, busquem-los sota de les teules i les pedres però no gravem massa el poble».

Més pressupost / La titular de Salut i Benestar va afirmar que les partides d'ajudes i conceptes socials del pressupost es veuran incrementades mentre que hi ha altres partides en què s'introduirà «una manera diferent d'imputar algunes despeses».

Pel que fa a la demanda de la gent gran de cobrir les mamografies per a les dones més grans de 65 anys, Rodríguez va assegurar que «no es disposa de tota la informació» sobre aquesta problemàtica i que cal veure si és una qüestió preventiva o de l'atenció a la gent gran amb el metge de capçalera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT