PUBLICITAT

Sense bonificacions fiscals

  • Adellach tem un «bolcatge» d'empreses cap a la nova figura empresarial com un frau a Tributs
J. R. BAIGES
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El principal sentit d'una cooperativa és gaudir de beneficis fiscals. També permet que els socis siguin al mateix temps treballadors de la mateixa i la presa de decisions es realitza de forma democràtica. Una cooperativa de treball busca el punt intermedi entre el valor social i econòmic. El treball en equip fa possible el desenvolupament de qualsevol activitat empresarial sota els principis cooperatius d'autoajuda, autoresponsabilitat, igualtat i democràcia.

Una de les principals esmenes que ahir a la tarda va presentar el grup de DA és precisament suprimir les bonificacions fiscals. Calvó va dir que els havia «sobtat» que la proposta socialdemòcrata inclogui bonificacions «que poden obrir la porta a altres empreses a eludir els seus compromisos fiscals». «Ens fa por», va subratllar, tement que les cooperatives es puguin convertir en una eina per pagar menys impostos. Va posar un exemple: «Un bufet d'economistes que treballin junts podrien decidir convertir-se en cooperativa, tot i que no sigui pels valors de l'empresa, però fer-ho per pagar menys impostos», ja que el text socialdemòcrata contempla una bonificació del 50% sobre l'import de societats».

A més, la consellera va apuntar que Andorra té una fiscalitat baixa i que, per tant, no es pot comparar amb les cooperatives d'altres països que sí poden beneficiar-se d'exempcions fiscals.

Un altres dels punts en què incideix DA és en la falta d'un règim sancionador. El grup demòcrata preveu sancions de 1.000 a 3.000 euros. A més, les esmenes demòcrates modifiquen la responsabilitat dels socis de les cooperatives, de manera que no sigui il·limitada com preveien els socialdemòcrates, sinó que es limita a la responsabilitat de la cooperativa.

Tot i les mancanes, les conselleres van explicar que el text del PS va ser acceptat «per voluntat política tot i sabent que s'hauria de modificar en profunditat».

Calvó va assenyalar que el text presenta una inseguretat jurídica que ha de ser corregida, «i per això detallem diversos procediments perquè quedin alguns apartats més clars».

També s'elimina la possibilitat de crear cooperatives de crèdit, doncs DA assegura que xoca amb la llei que només permet a les entitats financeres fer aquest tipus d'activitat. També s'afegeix una clàusula de tancament que eviti el blanqueig de capitals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT