PUBLICITAT

Martí obre la porta a fer una “gran coalició” a Andorra la Vella amb Rosa Ferrer

  • Considera que les eleccions del 2015 que seran "més dures, més crispades i amb moltes més formacions polítiques" que no pas les del 2011

EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

El president de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha assegurat aquest dissabte durant el discurs de cloenda del 3r congrés de la formació que "totes les portes estan obertes a Andorra la Vella si es vol fer una gran coalició". Martí s'ha mostrat convençut que Rosa Ferrer "és un actiu que pot sumar, si creu en el projecte, i crec que sí". Toni Martí ha afegit que convocarà eleccions quan el pressupost estigui aprovat, però que li agradaria convocar-les amb un mandat en curs per negociar l'acord amb la Unió Europea i, en aquest sentit, ha acusat als Liberals d'Andorra i a Eusebi Nomen de defensar "l'Andorra immòbil" i d'intoxicar amb coses que no s'ajusten a la realitat.

El president de Demòcrates per Andorra, Toni Martí, ha estat l'encarregat de clausurar el 3r Congrés de DA, celebrat aquest dissabte al matí en un hotel del Tarter amb l'assistència d'un centenar de militants. Martí ha pronunciat el seu discurs amb la vista posada a les eleccions del 2015, que considera que seran "més dures, més crispades i amb moltes més formacions polítiques" que no pas les del 2011.

Per aquest motiu, ha estat contundent amb l'oposició, criticant sobretot els partits que actualment no tenen representació, a qui ha acusat d'immobilistes. L'acord amb la Unió Europea "ja el defensava el PLA en el seu moment, si ho han defensat obertament gent amb experiència política com Marc Forné i Albert Pintat, com es pot tenir por a negociar?", s'ha preguntat Martí, afegint que "si al final el que negocies no t'agrada, no ho signes". El líder de DA també s'ha referit a l'exconseller general Eusebi Nomen, assegurant que "té la patent i la marca de criticar-ho tot", i ha rebutjat la gent "que es dedica a destruir i mai fan cap proposta en positiu, que intoxiquen a la població andorrana".

També ha criticat el posicionament "dels altres", com ha anomenat al PS i a Socialdemocràcia i Progrés, assegurant que no poden pensar "que res té un cost o que no hi ha cap problema amb la CASS", perquè "tenim un problema i hem de fer una segona reforma". A més, també ha carregat contra les propostes del PS de fer una reforma institucional, ja que "ens carregaríem set segles d'història" i d'instaurar un impost de successions.

En canvi, Toni Martí ha mostrat el seu acostament cap a la majoria del Comú d'Andorra la Vella, liderada per Rosa Ferrer. En aquest sentit, ha destacat que Carles Torralba i Neus Farré fan una oposició molt constructiva i "fins i tot la cònsol ho reconeix". Per tant, ha dit, "tot queda obert, perquè negar-ho, avui, tot i que no hi ha res concretat, és possible una gran coalició a Andorra la Vella". També ha afegit que Rosa Ferrer "em sembla que és un actiu que pot sumar, si creu en el projecte, que crec que sí".

De la seva banda, Carles Torralba, que és alhora secretari general del partit, ha volgut ser prudent i ha dit que ells tenen una actitud positiva, i que "les actituds positives solen sumar", però ha afegit que l'estratègia electoral encara no està a l'ordre del dia. Tant Torralba com Martí també han volgut destacar la solidesa del grup parlamentari, "que malgrat tocar temes difícils, mai hi ha hagut enfrontaments entre nosaltres".

Toni Martí ha assegurat que DA té un projecte "reformador", perquè "si continuem únicament amb els sectors tradicionals, no hi haurà feina per tothom". Per això, ha tornat a defensar l'obertura econòmica, l'IRPF per signar convenis de doble imposició i la importància de l'exploració d'un mandat amb la UE per negociar l'acord d'associació. De fet, li agradaria que hi hagués un mandat abans de convocar les eleccions, "perquè no hi poden haver derives com les que estem veient". El president de DA ha acabat desitjant que al 2015 Demòcrates per Andorra "retrobi l'esperit i l'eufòria de les eleccions del 2011".

Creació d'una Taula Nacional de Competències

Durant el congrés, els assistents han debatut i aprovat un total de set ponències. Entre les propostes aprovades, destaca la defensada pel cònsol menor d'Escaldes-Engordany, Marc Calvet, per crear, al principi de la propera legislatura, d'una Taula Nacional de Competències per impulsar la modificació de les lleis de competències i de transferències.
També s'han compromès, a proposta del president del grup parlamentari, Ladislau Baró, a seguir millorant la Justícia i a continuar el procés de codificació i positivació del dret privat, amb la presentació a tràmit parlamentari de la proposició de llei reguladora de les successions.

D'altra banda, el ministre Gilbert Saboya ha proposat donar suport al procés d'acostament al mercat interior de la UE, i el ministre Jordi Alcobé ha demanat la posada en marxa durant els propers mesos, d'un portal per començar a fer els primers tràmits en línia, i a assolir una e-Administració complerta durant la primera meitat de la propera legislatura.

DA també s'ha compromès a elaborar una proposició de llei per fomentar la transparència i el bon govern, a millorar la formació en el sector turístic, i a buscar solucions a favor de la igualtat i contra la discriminació.

El congrés ha comptat amb un centenar d'assistents, entre síndics, consellers generals, ministres, representants dels comuns i d'altres militants. Pel que fa als comuns, hi ha hagut representació dels cònsols de totes les parròquies exceptuant Andorra la Vella i Sant Julià de Lòria, i Toni Martí ha volgut destacar especialment la presència del cònsol major de la Massana, David Baró.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT