PUBLICITAT

Buscant els arrels a través dels nous Arxius del Bisbat d'Urgell

  • El fons documental permet treure dades de la vida dels pobles i fer estudis de genealogia
  • L'edifici conté el pergamí monacal més antic de Catalunya i una Bíblia del segle IX
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
A dalt, el pergamí del monestir de Codinet. A sota, una Bíblia del segle IX, i a la dreta, un fragment en pergamí de Conques del 1120 Foto: acn / oriol bosch

A partir d'ara els investigadors ho tindran una mica més fàcil per poder estudiar i aprofundir la història del bisbat d'Urgell, dels seus pobles i de la vida familiar remenant pel fons documental de la nova seu dels Arxius episcopals situada a la capital alturgellenca. Les instal·lacions, que van ser inaugurades ahir pel arquebisbe, Joan Enric Vives i el conseller de cultura de la Generalitat, Feran Mascarell, es troben a l'antiga església dels Dolors, ocupant un espai de 30 metres de llarg per 9 d'ample. L'edifici conté tots els arxius de la diòcesi, encara que no els del Servei del Copríncep.

L'arxiu acull els pergamins més antics, les incunables que ha tingut i té l'Arxiu capitular, és a dir del Capítol de canonges de la Catedral de la Seu; els documents dels diferents monestirs que ara ja estan tancats, alguns amb molts anys d'antiguitat i desapareguts fa anys, com el de Codinet, i també els escrits que fan referència a la vida pastoral a la diòcesi i els de les parròquies. Uns textos que són font d'informació i documentació d'aquelles persones interessades en refer el seu arbre genealògic.

FONS DOCUMENTAL/ Aquest edifici reuneix la custodia de l'Arxiu Capitular, l'Arxiu Diocesà i els Arxius parroquials. El primer disposa de la documentació generada al llarg dels segles IX-XX pel Capítol de la Catedral. S'hi poden trobar pergamins, actes capitulars, lletres, actes jurídics i els volums del Notariat de la Seu d'Urgell dels segles XIII al XVI, així com fons conservats dels monestirs antics del Bisbat, que foren extingits, entre els quals hi ha un pergamí del monestir de Codinet de l'any 815, el més antic dels que es conserven a Catalunya.

A més la Biblioteca Capitular conté documents importants com ara la Bíblia del segle IX, el Beatus del X-XI i el missal del bisbe Galceran del segle XIV i el fragment en pergamí, provinent de Conques escrit tot ell en català del 1120 al 1130.

D'altra banda, a l'Arxiu Diocesà hi ha documentació que va des segle XIV fins al XX, reflectint la vida del Bisbat durant aquells anys. La documentació és variada, amb registres de cúria, lletres, expedients d'ordes i de matrimonis i tota altra classe d'impresos.

Pel que fa als Arxius Parroquials apleguen llibres i textos provinents de les parròquies i que reuneixen documentació anterior al segle XX. Amb els es poder fer estudis de genealogia.

INSTAL·LACIONS / Les noves dependències contenen un despatx per a l'arxiver, una sala de lectura per investigadors, recuperant-se el cor i la nau principal de la Capella.

L'accés a l'immoble es fa a través del Parc del Cadí. Des d'allí s'accedeixen a les sales de consulta, a l'arxiu d'ús restringit i a la cambra cuirassada on hi ha un dipòsit de documents. Aquest dipòsit de documents està equipat amb armaris compactes, per aprofitar millor l'espai i amb instal·lacions adequades per a preservar la màxima seguretat dels elements arxivats.

UNA NECESSITAT/ La necessitat del Bisbat d'Urgell d'acollir en un indret adequat els fons de l'Arxiu històric va portar a rehabilitar la Capella dels Dolors, gairebé sense cap ús definit, ja que interiorment es trobava molt malmesa.

D'aquesta manera, la documentació que fins a l'actualitat estava recopilada en diverses sales es va reunir en un sol indret, un arxiu tecnològicament adequat, on es poden guardar els documents a través del temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT