PUBLICITAT

La Diada dels penitenciaris se celebra sense protestes

  • La reforma de la Llei dels complements de jubilació tira endavant
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, amb la direcció i membres de cos penitenciari Foto: àlex lara

Tot i les informacions que indicaven que hi podia haver una protesta sindical durant la celebració de la Patrona del cos penitenciari, finalment l'acte es va desenvolupar sense cap inconvenient i amb total normalitat. Era el segon any que se celebrava. La Plataforma de Funcionaris va decidir desconvocar la protesta contra la reforma de les jubilacions perquè es tractava d'un acte on es commemorava i reconeixia la feina feta pels penitenciaris que porten 15 anys treballant pel cos. En total van rebre la condecoració 12 agents. Vuit més havien de fer-ho, però no van voler assistir a l'acte.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va celebrar que no és dugués a terme la decisió presa «per una minoria» de fer la protesta. Per la seva part, el president del SIP, el sindicat majoritari, Joan Ramon Rodríguez, va agrair a la Plataforma la retirada de les protestes perquè «han entès que no era el dia ni el moment de fer-ho».

bones relacions / En el discurs que va pronunciar Espot durant l'acte, va reconèixer la feina feta pels agents penitenciaris, una feina «no sempre ben reconeguda, però feta amb rigor i professionalitat». A més, el ministre va afirmar que hi ha diàleg i una bona relació amb el SIP. Segons Espot, hi ha un «tarannà constructiu i que pretén treballar conjuntament amb la direcció i el ministeri», referint-se al sindicat majoritari i va afegir que «no tothom està en la mateixa línia de treball responsable». Va celebrar que no es fes la protesta perquè, d'haver-se fet, «s'hagués donat una imatge del cos que no és la de la majoria. La democràcia passa per escoltar a la minoria, però no pot silenciar a la majoria».

En declaracions posteriors a l'acte, Espot va incidir en què el ministeri està obert al diàleg i que sempre que se'ls hi ha demanat, s'han reunit amb els sindicats i va afirmar que moltes de les recomanacions «s'han atès». El que no va acceptar el ministre és que les reivindicacions es fessin a través dels mitjans de comunicació «abans de demanar una reunió al ministeri per parlar-ne». Espot no va voler entrar a valorar les protestes perquè no ha pogut conèixer «de primera mà» quines són les reivindicacions perquè, segons ell, «no m'ho han exposat».

La reforma de jubilació / El motiu principal de les diferències entre ministeri, direcció i sindicats és la reforma de la Llei dels complements de jubilació. El projecte ja està entrat a tràmit i es troba en fase de discussió parlamentària. Segons Espot «és una evidència que tirarà endavant». Això sí, pot haver-hi modificacions «puntualment» durant la discussió parlamentària.

Tot i que es va suspendre la protesta de la Plataforma prevista per ahir, Rodríguez va afirmar que «tots nosaltres estem en contra de la llei». Segons Rodríguez la relació entre els dos sindicats és bona i «sempre hi ha hagut solidaritat entre nosaltres». El president del SIP considera que s'ha exagerat l'ambient que hi ha en el centre penitenciari i va afirmar que «estem tots tranquils».

Tot i les bones relacions que hi pugui haver entre el ministeri i el SIP, Rodríguez va admetre que s'està pensant en fer alguna acció, però «hauria de ser conjunt entre tots els sindicats perquè agafés força». Una de les reivindicacions que va fer Rodríguez a títol personal és la necessitat de més personal per poder «fer un planificació millor».

Millores / Espot també va parlar sobre les millores que s'han fet fins ara, com les obres de remodelació del centre penitenciari o una sèrie de modificacions i reformes d'implementació de protocols per donar compliment a les recomanacions del comitè del Consell d'Europa de prevenció contra la tortura. El ministre va marcar com a proper objectiu aprovar el reglament dels mitjans coercitius, una recomanació que es va fer des del mateix comitè.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT