PUBLICITAT

Cinc fases d'implementació per a l'IRPF a partir del mes que ve

  • El Govern farà una campanya de divulgació per familiaritzar la ciutadania amb el nou impost directe
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, explicant com implementarà l'IRPF al Consell General, ahir Foto:TONY LARA

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va contestar ahir la pregunta formulada pel president del Grup mixt, el conseller de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, sobre la preparació de l'Administració fiscal per la propera aplicació de l'impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF). Amb la precisió didàctica que el caracteritza, Cinca va voler aclarir els dubtes del conseller de l'oposició i de la ciutadania, ja que Bartumeu va insistir en que «molts petits empresaris truquen a l'Agència Tributària i no obtenen una resposta a les seves preguntes». A la qual cosa el ministre va respondre que «som perfectament conscients del neguit i de la preocupació que hi ha al carrer. Les empreses estan vivint molts canvis en un termini de temps molt curt». Reconeixent que l'Administració fiscal està fent un esforç afegit per posar en marxa l'impost que es va aprovar a l'abril passat, Cinca va afegir que la implementació «s'està fent a corre cuita, contra rellotge al Departament de Tributs i Fronteres que està immers en preparar totes les eines necessàries».

No obstant això, el ministre va ser concís quan va anunciar la implementació de l'IRPF en cinc àmbits o fases d'actuació. I va afegir que el mes que ve el Govern llançarà una campanya de comunicació centrada en «les petites empreses i la ciutadania a qui explicarem com conèixer el número tributari que va associat al número de cens també presentarem els formularis de liquidació». I va explicar que «s'ha iniciat una ronda de reunions amb les grans empreses públiques i privades, perquè tot i que representen el 20% del teixit empresarial, ocupen el 80% dels treballadors del país». De la mateixa manera, també va avançar que s'està treballant en els sistemes informàtics de la CASS per fer la retenció a les rendes del treball «perquè totes les empreses tinguin al seu abast el percentatge de retenció que hauran d'aplicar a partir del proper mes de gener». I va afegir que «el sector financer també s'està preparant per fer la retenció de les rendes de capital, fase que es posarà en funcionament a finals d'any».

En quant a la plataforma informàtica de l'Agència Tributària per atendre les liquidacions, Cinca va avisar que el sistema informàtic «no entrarà en funcionament fins al 2016, quan arribin les liquidacions entre els mesos d'abril i setembre», però va matisar que «els formularis per fer les declaracions estaran a punt els primers mesos del 2015». El ministre també va argumentar que els petits empresaris no faran la migració de l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) cap a l'IRPF, fins el setembre de l'any que ve, quan faran el primer pagament a compte. I va afegir que «serà molt senzill per ells fer la retenció de l'IRPF als treballadors perquè només hauran d'omplir una columna més al formulari de la CASS», en resposta a la preocupació reiterada per Bartumeu. A més, Cinca va argumentar que l'esforç que està fent el Govern respon «al convenciment de que al país no li convenia retardar l'entrada en vigor de l'impost», i va matisar que no obstant això, és un impost que «dóna un cert marge pel seu propi funcionament, durant tot l'any que ve».

Cinca va reiterar que els primers mesos s'abordaran les retencions de les rendes del treball i del capital, més endavant les de l'IAE i per últim, les liquidacions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT