PUBLICITAT

Les empreses suspenen en l'eficiència de l'enllumenat

  • Reciclen el paper però en canvi fan servir gots d'un sol ús
JOAN RAMON BAIGES
ANDORRA LA VELLA

El director de Medi Ambient, Marc Rossell, va fer balanç ahir de les activitats del Centre Andorra Sostenible durant el curs 2013-2014, durant el qual s'ha procedit a fer entrevistes a establiments comercials i empreses o oficines per comunicar les bones pràctiques i identificar els mals comportaments ambientals.

Les conclusions són clares. Hi ha pràctiques que estan plenament assumides i altres altament ignorades. En aquest darrer apartat hi és l'estalvi energètic, ja que de l'anàlisi del centre es dedueix que són poques les empreses i comerços que aposten per enllumenant de baix consum i de llarga vida com la incandescència o les led. «Són pocs expandides i poc implantades, potser perquè requereixen una inversió», va precisar Rossell. Tampoc l'eficiència energètica en climatització aconsegueix un aprovat.

En canvi, les empreses tendeixen a la prevenció de residus, per exemple amb la reutilització del paper, encara que això s'ha de veure més com una forma d'estalvi. L'aspecte negatiu és que hi ha altres iniciatives encara «incipients» com l'ús de material reciclable. Per exemple gairebé totes les empreses i oficines tenen màquines de vending amb gots d'un sol ús.

El Centre Andorra Sostenible va fer 1.448 entrevistes a establiments, i 338 empreses i oficines, al llarg de tres mesos. En aquestes trobades personals es va preguntar sobre els residus i la recollida selectiva, l'energia, el consum responsable i la prevenció de residus.

Pel que fa a la recollida selectiva el paper i cartró arriba a un percentatge del 90%, mentre que els envasos és una de les assignatures a millorar (varia segons la professió).

Rossell va incidir en què el coneixement de productes ecològics o ecoetiquetes és encara «petit», d'igual manera que les certificacions ambientals, ja que només un 12% d'oficines disposen de sistemes de qualitat ambiental o certificacions.

D'altra banda, durant el curs passat el Centre Andorra Sostenible va llançar diverses accions per afavorir el medi ambient, com la campanya de les 1.200 tones, que continua activa, el reforç del reciclatge, o la campanya contra el soroll. A més, comença a treballar en la campanya «Hem begut oli» que aborda els residus d'olis vegetals.

escola verda / Per la seva banda el coordinador del Centre Andorra Sostenible, Javi Gómez, va mostrar la seva satisfacció perquè el Projecte escola verda suma un total de 12 centres que han rebut aquest reconeixement i que representen un 36% del total de centres del país. Són, per tant, 4.162 alumnes escolaritzats en alguna Escola Verda (38% del total) i s'espera la incorporació de la Formació Professionals i d'alumnes més grans «que han mostrat el seu interès per la iniciativa», va apuntar Gómez.

Els estudiants han tingut l'oportunitat de fer activitats relacionades amb el medi ambient, de fer visites guiades a deixalleries i depuradores, tallers amb educadors, exposicions, concursos i en total s'han realitzat 123 activitats durant el curs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT