PUBLICITAT

Andorra és el vuitè país amb més estabilitat política, segons l'OCDE

  • Està per sobre de Suècia, Alemanya, o els EUA, en una llista que encapçala Nova Zelanda
  • El Principat millora en aspectes com eficàcia de Govern, estat de dret i control de corrupció
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista exterior de l'edifici del Consell General Foto: ÀLEX LARA

El Banc Mundial ha actualitzat els seus indicadors de governança globals, els quals s'utilitzen per establir comparatives sobre la capacitat de governar mitjançant l'anàlisi de les institucions i els processos dels països. Així, es pot ubicar Andorra dins una classificació internacional per avaluar-ne també les seves millores o deficiències any rere any. Amb les dades a la mà, el que ha fet Banca Privada d'Andorra és comparar la situació del Principat amb la del grup dels 34 països que integren l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmics, l'OCDE. Dels resultats, i partint de les dades del Banc Mundial (que són del 2013), se'n desprèn que Andorra gaudeix d'una alta valoració pel que fa a estabilitat política. Concretament, ocupa la vuitena posició mundial.

Es tracta d'una vuitena posició molt meritòria tot i que implica retrocedir dos llocs respecte als indicadors de l'any anterior. En qualsevol cas, suposa estar millor que països com Suècia, el Canadà, Japó, Dinamarca, Alemanya o els Estats Units. La nota que se li dóna a Andorra és d'un 1,32, per uns valors que oscil·len entre el -2,5 (grau de governança més feble) i el 2,5 (grau de governança més fort). Espanya, per exemple, ocupa la 31a posició amb un valor de 0,01.

El que mesura l'indicador de l'estabilitat política és la probabilitat que el govern sigui desestabilitzat per mitjans violents i inconstitucionals.

A banda d'aquest indicador n'hi ha cinc més, on Andorra ocupa, en alguns casos, posicions també destacades, i en d'altres més discretes. Ocupa posicions destacades en l'índex de veu i rendició de comptes (que fa referència a la capacitat de participació política dels ciutadans i a la llibertat d'expressió, associació i premsa). Concretament està al lloc 14 (un per sota que fa un any). Una classificació que encapçalen Noruega, Dinamarca i Suècia. Pel que fa als països veïns, França ocupa la 18 posició i Espanya la 26a.

El Principat també ocupa la 14a posició en dos indicadors de governança més. Un, el que mesura l'eficàcia del Govern (la qualitat dels serveis públics, la seva independència de les pressions polítiques), on Andorra ha escalat dues posicions. Se situa entre Àustria i Alemanya, en una classificació que lidera Finlàndia i on França ocupa la 20a posició i Espanya la 24a. L'altre, el rànquing de qualitat del marc regulador (capacitat del Govern per establir polítiques que promoguin el desenvolupament del sector privat). En aquest cas ha perdut dues posicions, però segueix per sobre de països com Àustria, els Estats Units, França o Espanya.

Posicions més discretes / Finalment, els dos índex de governança on el Principat ocupa posicions no tan destacades són el d'estat de dret i el del control de la corrupció.

El primer mesura el grau de confiança dels agents en les regles socials i el seu nivell d'acatament. La 17a posició representa pujar un lloc en relació a l'any passat. Aquest rànquing està liderat per Noruega, Suècia i Finlàndia.

El segon mesura en què s'exerceix el poder públic en benefici del privat, incloses les modalitats de corrupció petita. Andorra està al lloc 20 i millora també una posició amb un valor de l'índex d'1,29. Aquí els països que reben una puntuació més elevada són Dinamarca, Nova Zelanda i Suècia. França està un lloc per sobre dels andorrans, mentre que Espanya ocupa una posició molt més baixa: la 25a, amb un valor de l'índex de només el 0,81.

Amb tot, per tant, es pot resumir que Andorra gaudeix d'una notable estabilitat política i qualitat institucional, i que en general està una mica millor que els seus països veïns. Això sí, lluny dels nòrdics, quasi sempre a llocs capdavanters.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT