PUBLICITAT

Andorra ja té el seu Festival de Cinema Fantàstic

  • Coincidirà amb les dates de Halloween i es projectaran 12 films
  • Secció Oficial (Presencial)
LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

No ha costat ni un cèntim, però les pel·lícules en cartellera són de gran nivell. Terror, intriga, thriller, des de produccions australianes a nordamricanes, espanyoles, mexicanes, italianes i turques. I amb premiers mudials (54 days) i europees (The Posthuman Project)! Andorra ja té el seu Festival de Cinema Fantàstic, el 30 dies Festival, que tindrà lloc al Principat durant les dates de Halloween.

Els ideòlegs, el cineasta barceloní afincat a la Seu, Jaume Benedito i l'actriu andorrana Carolina Alarcon, que van treballar junts en el film Les bones persones (que també es passarà al Festival, però fora de concurs). Precisamnet aquesta pel·lícula «la vam rodar sense diners, i va sortir la idea boja d'organitzar un festival, també sense pressupost». Ho han pogut fer gràcies a les possibilitats que ofereix internet, amb plataformes per organitzar festivals om tots aquells que hi volen participar poden penjar el seu llargmetratge. Els organitzadors van activar-ho el mes de juliol i van rebre 451 pel·lícules, de les quals el Comitè de sel·lecció, format per cinc persones, n'ha escollit 12. De fet, la sel·lecció final va ser entre 156, ja que la resta no complia el requisits de pertànyer al gènere fantàstic (terror, ciència ficció, fantasia, intriga o thriller) o bé de ser llargmetratge (de festival de curmetratges n'hi ha molts, i els organitzadors volien començar marcant diferències).

Una de les novetats que incorpora aquest festival són els passi online. Sis pel·lícules es passaran en locals o espais cedits pel comú escaldenc (que s'han d'acabar de concretar), i sis seran exclusivament online. La secció online es farà a la plataforma d'internet: http://ondemand.festhome.com, una pàgina que pertany a Festhome, una plataforma britànica d'aquestes que allotgen festivals de cinema perquè els cineastes hi envïin les seves pel·lícules.

Inicialment havien pensat fer-lo tan sols online, però «volíem que Andorra se'l sentís com a seu», i poder crear aquest ambient que desperten els Festivals de Cinema Fantàstic. El referent, com no podia ser un altre, Sitges, «però evidenment no ens podem comprar». Finalment, les pel·lícules presencials «són les més bones»: 54 days, The Posthuman Project, Muska, Il maritto Perfetto, Candlestick i Erasmus. I a través d'Internet: Bodom, The inflicted, Paciente 27, Blood Riders, L'uomo sulla Luna i Les bones persones que no entren a concurs. Totes les pel·lícules es passaran en versió original subtitulada en castellà.

JUARAT, PREMIS I CONVIDATS/ El Festival tindrà dos tipus de premis, el del jurat, per categories, i el del públic – parlem d'un festival creat sense pressupost, per tant els premis seran trofeus o diplomes, «l'important d'aquets esdeveniments és la difusió i donar-se a conèixer»–. El jurat estarà format pel guionista de TV3 i director de la pel·lícula Et dec una nit de divendres, Dimas Rodríguez i el muntador professional Eric Palaudàries. Pel que fa al premi del públic, als llargmetratges online els espectadors els hi podran posar nota i es farà la mitjana. A les presencials, hi haurà butlletes a la sala.

Un dels directors que ha mostrat interès per venir al Festival ha estat Team Lea, el de la joia del Festival i premiere Mundial, 54 days. També Kyle Roberts (de Califòrnia) s'ha interessat en assistir al Festival i finalment, el guionista i productors de la turca Muska. Benedito va explicar que s'ha d'acabar de confirmar ja que «tot s'ho han de pagar ells».

La idea és poder fer el Festival de Cinema Fantàstic d'Andorra cada any i que vagi creixent, «ampliant als curtmetratges, per exemple, o «fent homenatges a autors».

Els interessats podran trobar més informació al web www.30diesandorra.com. Properament, s'acabaran de tancar les dates i les sales de les projeccions presencials. Aquest any, Andorra per Halloween, passarà por. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT