PUBLICITAT

Els delictes sexuals mantenen una xifra elevada respecte d'anys anteriors

  • Els cinc casos de violació representen la dada més alta dels últims sis anys
  • L'educació de base ha fet que hi hagi més conscienciació i menys barreres per denunciar
J.R / I.M.c
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dades extretes de la memòria del juliol del 2013 al juny del 2014 publicada per la fiscalia general Foto: tony lara

Violació, agressió sexual, violència de gènere o acte sexual sense consentiment són conceptes que, hores d'ara, no haurien de tenir cap significat i haurien d'haver quedat obsolets. Però no és així tot i que estem al segle XXI, en una societat occidental teòricament molt avançada tan tecnològicament com social. L'obertura de l'any judicial va servir per fer públiques les dades sobre els delictes que recull la fiscalia general, entre ells, els referents als que van contra el comportament sexual.

El total de delictes contra el comportament sexual recollit per la fiscalia se situa en 35, sent un 5,41% inferior al curs anterior, però tornant a ser una xifra elevada respecte els casos donats entre el 2008 i el 2012. La variació de les violacions durant el curs 13-14 respecte al 12-13 ha crescut en un 66,67% i arriba als 5 casos, la xifra més alta en els últims sis anys. Les agressions sexuals s'han incrementat en un 50%, arribant a les 9, lluny del zero que es va registrar durant el curs 08-09 i seguint una tònica de creixement que el situa com el delicte més repetit entre els que van contra el comportament sexual. Entre les dades que disminueixen, destaca l'abús sexual amb prevalença a menors d'edat, on hi ha hagut un cas, i el mateix delicte però amb prevalença a majors d'edat, on no hi ha hagut cap cas. La pornografia també ha descendit, passant dels 7 casos del curs 12-13 als 5 del curs 13-14. L'exhibicionisme segueix representant una xifra elevada amb 7 delictes. L'afavoriment de la prostitució ha passat dels 2 als 3 casos i se suma a una llista de delictes esgarrifosos contra la dignitat i els drets humans.

A aquestes dades caldria afegir-hi la violència de gènere. El Principat disposa de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID), depenent del ministeri de Salut i Benestar. El servei de suport, creat l'any 2006, assessora a les víctimes de la violència de gènere treballa en tres àmbits fonamentals: la prevenció, l'atenció i la reinserció.

Més educació, menys violacions / Tot i l'augment de les violacions que registra la memòria anual de la fiscalia, el Principat no pateix un nombre anual alarmant. Això no justifica, però, que en segueixin havent. L'educació de base és una de les solucions més eficients per evitar les violacions. Patrícia Bergança, advocada, va explicar a EL PERIÒDIC que «hi ha més conscienciació de la població, un factor atribuïble a un descens de les agressions sexuals».

Tan en les violacions com sobretot amb la violència de gènere, hi ha una altra barrera que, poc a poc, va caient. «En l'àmbit familiar cada vegada es denuncia més i això, fa uns anys era molt difícil, era un tema tabú», va assegurar Bergança. Sovint, com a reacció psicològica a un xoc emocional, les persones violades o maltractades se senten culpables i avergonyides. Per sort, cada cop hi ha més informació i «més valentia» a l'hora de denunciar. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT