PUBLICITAT

Francesc Camp treu pit

  • El ministre justifica la davallada de l'agost pel clima i la inesperada lentitud de la recuperació econòmica
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Camp analitza les dades de visitants d'aquest estiu, ahir Foto: TONY LARA

Sense que cap periodista li preguntés, aprofitant la seva compareixença ahir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per informar de temes tractats al departament de Medi Ambient, Francesc Camp va elaborar un llarg discurs, contundent i carregat de xifres per defensar la política turística impulsada pel Govern els darrers anys. I per respondre a una oposició que «no ha dit ni piu tot aquest temps quan les dades eren positives», però que ara «posa en dubte la nostra gestió basant-se en les xifres d'un mes». Basant-se en les dades d'entrada de visitants del mes d'agost, per ser més explícits. Unes dades que, per exemple, confirmen una davallada del 6,7% en el nombre de turistes (visitants que pernocten) durant el principal mes estival.

Camp va reconèixer que les dades no són bones, però que no són tan catastròfiques com vol fer entendre l'oposició (PS i SDP), en plena campanya electoral, va lamentar. Per exemple, el juny i l'agost s'ha baixat en afluència, però el juliol l'increment ha estat de l'1,8%. El motiu, absolutament el Cirque du Soleil: sense ell no s'haurien obtingut dades positives aquest mes, va assegurar Camp.

Tornar al juny i l'agost, el ministre de Turisme va justificar els descensos per tres conceptes. Per una banda, perquè al 2013 es va créixer molt. Molt per sobre les previsions: un 28,4% el juny i un 23,5% a l'agost. I quan es creix tant, «costa tornar a créixer», va assegurar Camp. El segon factor d'influència ha estat el clima. Aquest agost «ha plogut el doble que l'any passat», i això ha condicionat sobretot el turista que reserva a última hora, que representaria entre el 10 i el 20% del mercat total. Finalment, el tercer factor és una recuperació econòmica internacional que ha avançat més lenta que el que apuntaven les previsions a l'inici d'any. Això ha portat «una petita frenada al consum» que ha afectat sobretot el mercat francès, no tant l'espanyol.

Amb tot, però, el ministre de Turisme va reiterar que no es pot fer balanç d'una política turística de gairebé quatre anys per només dos mesos dolents. I més si es té en compte que el balanç global de desembre a agost està sent molt satisfactori, amb 1,9 milions de turistes i superior al del 2011, 2012 i 2013. Per tant, ens movem en creixements per sobre del 4%, quan Turisme es va proposar com a objectiu una crescuda per sobre del 3% aquest 2014. En paraules més col·loquials, «estem en una lliga, hem perdut el partit de l'estiu, però no la resta de l'any. La lliga és molt llarga i ja farem balanç a final d'any», va plantejar Camp.

El PS va fer la vista grossa / Dins les crítiques directes a l'oposició que ahir va llançar Camp, en va tenir una de molt concreta per al Partit Socialdemòcrata i pel seu pas pel Govern sota el mandat de Jaume Bartumeu. El ministre va recordar que quan Demòcrates per Andorra va entrar al Govern va modificar la manera de calcular les dades d'entrada de visitants d'Estadística, ja que aquestes comptaven els fronterers però en canvi no comptaven els autobusos discrecionals provinents, per exemple, de l'aeroport. Això implica que en les dades globals de tot l'any se li ha de restar a les d'abans del 2011 almenys 300.000 turistes. Aquests errors en el comptatge eren sabuts pel govern socialdemòcrata «i no va fer res al respecte», va lamentar Camp.

Finalment, el ministre va defensar les dades d'impacte econòmic dels turistes del Cirque du Soleil. Va assegurar que són fiables perquè parteixen de les enquestes fetes als propis visitants que van fer estada al país.

«Estem en una lliga, hem perdut el partit de l'estiu, però no la resta; la lliga és molt llarga i ja farem balanç a final d'any»



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT