PUBLICITAT

Preocupació per les accions dels menors

  • Alberca recorda que la situació ha canviat des de la promulgació de la llei del 98 H El fiscal general defensa el temps de presó preventiva
J.R.BAIGES
ANDORRA LA VELLA

El fiscal general va presentar la seva memòria anual, on els delictes contra el patrimoni continuen sent els més nombrosos. No obstant, Alberca va incidir en l'increment dels delictes fets per menors, així com els delictes contra la salut pública que han crescut però, tal i com va precisar, «és més degut al control a les fronteres o infraccions lleus per consum».

Sobre els menors, Alberca va recordar que la llei de menors és de l'any 98, «que donava satisfacció a les necessitats que hi havien, perquè l'edat penal estava establerta als 16 anys». El 2005 es reforma el Codi Penal i l'edat puja als 18 anys, «i per tant la franja d'edat entre els 16 i els 18 ja no és tractada d'adults».

El representant del Ministeri Públic va negar que es tracti de penes massa lleus per als adults, i va opinar que «aquells que necessiten una resposta ha de ser més ràpida que la d'un adult, perquè la llei del menor busca reconduir, i les mesures no poden arribar a dos anys vista dels fets».

Alberca ho va il·lustrar amb una hipòtesi: «Una violació d'un jove de 16 anys té una presó provisional de tres mesos, i difícilment en tres mesos s'haurà fet tot el procediment en les dues instàncies i tindrem una decisió ferma. Això suposa que en un cas molt greu pot haver-hi persones que no sostreguin al mecanisme de la justícia». Alberca va explicar que treballa conjuntament amb la Policia i els inspectors de treball en casos d'accidents laborals i de trànsit, i una apuntar que hi ha menys casos de conduccions temeràries. Sobre una de les situacions que alguns advocats han expressat el seu malestar, el fiscal va expressar que la presó preventiva té una mitjana de temps similar a la d'altres països europeus.

En el seu discurs, el fiscal va detallar que per raó del nombre d'infraccions examinades, continua destacant amb un 35 % del conjunt de la delinqüència els delictes contra el patrimoni i l'ordre socioeconòmic. Les infraccions contra la salut pública han desplaçat novament els delictes contra les persones en el segon lloc de l'escala delictual. En aquest sentit, els delictes contra la salut pública representen el 23,16 % de la criminalitat havent experimentat una alça en relació al període anterior.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT