PUBLICITAT

L'acord amb la UE pot obrir el sector financer

  • L'estudi de KPMG diu que l'entrada d'entitats estrangeres podria significar una pèrdua de sobirania financera
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

L'esborrany de l'estudi de la consultora KPMG Abogados SL, adverteix en l'Anàlisi de les opcions per a un acord entre Andorra i la Unió Europea i les seves implicacions per a l'economia andorrana, encarregat per l'Agrupació de Bancs Andorrans (ABA) que «un nou acord amb la UE pot representar l'obertura total del sector financer a entitats estrangeres, o l'adquisició de les existents». En opinió dels experts això també pot «desvincular el sector financer del país amb la conseqüent pèrdua de sobirania financera». I continua dibuixant un horitzó gris argumentant que «les entitats estrangeres es poden dedicar a segments molt determinats de negoci, cosa que podria deixar orfe l'economia dels serveis de banca comercial i de finançament que el país necessita». L'estudi també insisteix en que fins i tot en l'escenari de l'associació, l'acord amb la UE pot tenir un impacte important en el sector financer, el secret bancari i l'intercanvi automàtic d'informació. I adverteix que els estàndards i els calendaris d'aplicació podrien ser més exigents incloent el marc del procés liderat per l'OCDE. Cosa que podria comportar sortides de dipòsits i actius en gestió amb «la subsegüent tensió del líquid i la caiguda del volum del sector».

A més, també adverteix «del risc que es tendeixi a una supervisió única de les entitats a nivell europeu, sense tenir en compte les casuístiques i necessitats dels bancs dels petits Estats com ara Andorra». I recomana fer un «estudi detallat dels diferents impactes potencials i de totes aquelles opcions necessàries per preservar la seva competitivitat, rendibilitat i solvència».

Blindar el sector / Per això, també recomana «no trencar les dinàmiques de level playing field (el mateix terreny de joc per a tots), i establir processos detallats d'autorització d'establiment d'entitats o sucursals, o garantir una supervisió adequada o ajustada a la realitat de les entitats i de l'entorn econòmic andorrà». No obstant això, l'estudi reconeix que la modificació de la regulació bancària ja està emmarcada en l'Acord Monetari amb la UE i que l'intercanvi d'informació fiscal també està emmarcat en la directiva europea sobre la fiscalitat de l'estalvi i l'OCDE. Recordem que la UE es va avenir a adoptar l'estàndard de l'OCDE sobre l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, després que Àustria i Luxemburg aixequessin el veto a la directiva sobre la fiscalitat a l'estalvi. I és que volien evitar molts països era haver de complir amb dos estàndards diferents.

Altres implicacions / Atenent a les especificitats d'Andorra l'informe recomana que l'acord d'associació amb Europa inclogui alguna clàusula, com en el cas de Liechtenstein, que derogui el principi de lliure circulació de les persones, tant de treballadors com de persones que no exerceixen una activitat assalariada. L'informe també preveu la flexibilització de la regulació del treball transfronterer, la coordinació dels règims de Seguretat Social i adverteix d'un gran nombre de llocs de treball ocupats per persones estrangeres.

Altre punt important per a l'economia andorrana és garantir el diferencial de preus, i per això l'informe també recomana incloure un acord específic respecte de la fiscalitat indirecte en la negociació de l'acord d'associació amb la UE. L'informe és més optimista amb el turisme « que no es veuria afectat per l'acord d'associació», els serveis i la construcció que «es podrien veure afectats lleugerament en positiu». No obstant això, reitera que hi ha sectors per als quals l'acord d'associació amb la UE constitueix «potencialment una amenaça i que dependrà de la negociació» que se'n surtin. Aquests sectors són el comerç minorista que representa segons KPMG el 17,5% del PIB i els serveis financers que situa en el 18% del PIB.

Harmonització de l'IVA / D'altra banda, l'estudi conté algunes incoherències a més de la suposada harmonització de l'IGI a l'IVA general del 15%. I és que per exemple diu que «en principi no s'estima una important afectació en el sector turístic» –referint-se a l'hoteleria i la restauració– en un escenari d'associació amb la UE, sempre i quan no es requereixi una harmonització de l'IVA, que tindria un efecte en el preu i una pèrdua de competitivitat internacional del sector». Els experts de KPMG ignoren que el sector hoteler andorrà, a través de la Unió Hotelera, va demanar una rebaixa de l'IGI l'hivern passat, adduint precisament que molts països europeus apliquen al sector un IVA reduït, a vegades més reduït que l'IGI andorrà com és el cas de Luxemburg on és del 3% en lloc del 4,5%.

L'estudi també insisteix en l'amenaça que suposaria una harmonització de l'IVA per al comerç minorista i oblidant l'obertura econòmica, adverteix que l'entrada directa de detallistes internacionals podria canviar de manera rellevant el model actual de comerç.

sector Públic/ En quant a les implicacions per al sector públic, l'estudi preveu que l'adopció «dels acords de negociació» suposarà un impacte important en els pressupostos de l'Estat i que de la mateixa manera, «seria important considerar el dèficit públic en un escenari de baixada d'ingressos procedents de l'activitat econòmica i de l'augment de les despeses del sector públic». També fa referència a l'impacte que pot tenir per a les parapúbliques el principi de lliure competència, així com altres serveis subvencionats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT