PUBLICITAT

Acord imminent per presentar les esmenes a la Regla d'or

  • Els comuns basen les seves peticions en tres punts després d'estudiar les possibles inconstitucionalitats
IMAR MARTÍNEZ
ENCAMP

Periodic
El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cina, en una intervenció a la reunió de cònsols, ahir Foto: TONY LARA

Les propostes dels cònsols per fer les esmenes a la Regla d'or agafen forma i, si es compleixen les previsions, el grup parlamentari de DA acceptarà les tres proposicions principals que van acordar els representats de cada comú. Tot i que no estava previst a l'ordre del dia de la reunió de cònsols que va tenir lloc ahir al Comú d'Encamp, la proposició de llei va tornar a ser protagonista.

El cònsol major d'Encamp, Jordi Mas, va reconèixer que les reunions mantingudes amb DA han sigut profitoses. Mas va reconèixer que «des dels comuns encara hem de fer una segona trobada per perfilar detalls», i va explicar que «les converses amb DA estan fetes i ara és el grup parlamentari qui ha d'entrar les esmenes que nosaltres vam plantejar i que es van acceptar». Mas confia en què el grup faci les esmenes acordades.

Tres punts clau / Hi ha tres punts destacats que els comuns consideren bàsics i que esperen que es recullin a les esmenes. Els acords han arribat després d'analitzar els informes tècnics dels professors Alonso i Aparicio per determinar quins punts podien presentar inconstitucionalitat.

El primer d'aquests punts és el que fa referència a l'endeutament a llarg termini. Els comuns demanen que el límit quedi fixat en el 200%, com es recull a la Llei de finances comunals. L'acord en aquest sentit sembla que és clar i no hi haurà problemes.

El segon punt està relacionat amb el límit d'endeutament. Mas va explicar que, quan el còmput d'endeutament estigui per sota del 180%, els comuns proposen poder desenvolupar els seus pressupostos «sense cap problema». Això sí, si se supera aquest percentatge d'endeutament, s'haurà d'aplicar la reducció que marcaria el Tribunal de Comptes o el Govern. El còmput global d'endeutament s'extreu dels pressupostos de Govern i dels comuns i, si està per sobre de l'índex de creixement del país, es dictamina un mínim de creixement per als comuns i Govern. Però amb la modificació que es proposa en el cas dels comuns, si estan per sota del 180%, no haurien d'aplicar la mesura.

El darrer punt que es vol recollir a les esmenes és el referent al poder del Tribunal de Comptes, un dels temes més conflictius pel que fa a la possible inconstitucionalitat. Els comuns demanaven que els informes que emet el Tribunal no fossin vinculants. Mas va assegurar que «una institució que no està a la constitució no pot dictaminar ordre a una que sí que hi és, com són el Govern i els comuns, el Tribunal no pot estar per sobre d'una institució pública». Per tant, els informes que emeti marcaran les línies d'endeutament i els paràmetres que no compleixen les lleis «com passava fins ara, igual que fan les auditories».

Després de mesos de polèmica, amb negociacions i intercanvis de retrets, l'acord sembla definitiu. Ara només falta que el grup parlamentari de DA entri les esmenes per redactar el text definitiu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT