PUBLICITAT

Bombers ben preparats

  • Efectius francesos i andorrans van compartir experiències comunes durant el cap de setmana
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un moment de la maniobra conjunta de rescat d'una suposada víctima atrapada,a la caserna central. ? Foto: ANA/G.L.T.

Efectius dels cossos de Bombers d'Andorra i dels Pirineus Orientals, a França, van dur a terme divendres i dissabte passat diferents maniobres conjuntes a l'entorn de la caserna de Santa Coloma. Van simular diverses situacions d'emergència on va caldre, entre d'altres accions, assegurar un edifici i rescatar gent atrapada fruit d'un enderroc.

L'objectiu, tal com va explicar el responsable de formació externa i membre del grup d'enderrocs dels Bombers d'Andorra, Xavier Nuez, és «veure que treballem en la mateixa línia» per si mai tots dos cossos han de col·laborar en un cas real.

Durant el cap de setmana, una trentena d'efectius dels bombers dels Pirineus Orientals i una desena del cos andorrà van realitzar prop de 30 hores de pràctiques conjuntes. Van simular que, fruit d'un sisme, part d'un hotel havia patit les conseqüències d'un despreniment de pedres i diverses persones havien quedat atrapades. A banda, també es van realitzar tasques en conjunt a l'hora de revisar els danys estructurals que va patir aquest hotel suposadament afectat.

Els grups, doncs, es van dividir en dues parts, de manera que tots els efectius van poder realitzar tot tipus de tasques. En el cas de les simulacions de rescat, una d'elles va consistir en treure a l'exterior una persona que havia quedat atrapada dins d'un tub. Un bomber, doncs, es va encordar i hi va accedir, va lligar a la víctima i els companys la van pujar amb un sistema de corriola, informa l'ANA.

Experiència conjunta

Nuezva destacar que aquest és el primer cop que bombers andorrans i francesos realitzen una col·laboració conjunta en aquest àmbit. Va assegurar que aquest fet és positiu ja que permet «veure que treballem en la mateix línia, perquè estem els uns al costat dels altres, som veïns de frontera, i podria ser que ells necessitessin els serveis d'Andorra en un moment determinat, o nosaltres a ells».

Un exemple, va afegir Nuez, serien les tasques que es van haver de realitzar amb motiu de l'accident al viaducte d'accés al Túnel de les Dos Valires.

En casos d'esllavissades o despreniments aquesta feina conjunta també seria útil. Experiències com aquestes, va indicar, «ens permeten comparar la manera de treballar i evolucionar conjuntament».

Història dels bombers a Andorra

El Servei d'Extinció i Salvament de les Valls d'Andorra és un servei relativament jove si tenim en compte els països veïns. Les raons poden ser dues:

D'una banda, la poca població d'habitants que tenien les valls fins a la segona meitat del segle XX i, de l'altra, la falta de necessitat de tenir un grup de persones dedicades a aquest afer.

Els primers documents que es tenen on es fa al·lusió a la lluita contra els incendis daten de 1901, en els quals ja es parla d'una junta contra incendis dels quarts de les valls. Aleshores, els mateixos veïns i les famílies feien acords entre ells per ajudar-se i fins i tot reunien un fons econòmic conjunt com a assegurança contra desastres d'aquesta mena.

A finals de l'any 1961 el Cos de Bombers ja estava format per un cap i sis bombers, i disposaven d'un camió Berliet i una ambulància Volkswagen a la primera caserna del Principat, ubicada a la capital.

L'any 1981 s'hi va incorporar personal nou: 14 bombers que es van afegir als 14 que ja hi havia fins a la data, la qual cosa feia que a l'inici de l'any 1982 hi hagués 28 efectius amb 8 vehicles al Cos d'Incendis i Salvament d'Andorra

Els agents andorrans no han estat un cos únicament i exclusivament dedicat a tasques de bomber sinó que ja des dels inicis es van dedicar al salvament i el transport de ferits. L'any 1995 es va inaugurar la caserna de La Massana començant així un procés de descentralització del parc d'Andorra la Vella.

El 23 de gener del 2007 es va posa en funcionament el nou parc central de bombers del Principat situat a Santa Coloma, dotant així al país d'un parc modern, funcional amb terreny de maniobres, torre per simulacres i equipaments que fins l'actualitat no disposaven els bombers per realitzar els entrenaments i les maniobres tant necessaris pel correcte desenvolupament de la seva tasca.

A partir d'aquell moment es va iniciar una reestructuració i modernització del servei molt important amb la creació de noves Àrees i seccions potenciant el perfil professional de cadascun dels seus efectius. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT