PUBLICITAT

La 'serendipitat' reuneix a 150 persones

  • La sisena edició del TEDxAndorralaVella omple el vestíbul de Consell General
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Pau Bach durant la conferència que va fer dissabte pel sisè TEDxAndorralaVella al vestíbul del Consell General Foto: ANA / G.L.T

Dissabte es va celebrar una nova jornada de conferències organitzada per TEDxAndorralaVella. El vestíbul del Consell General es va omplir, ni un lloc buit, 150 persones van escoltar els 18 ponents, des de les 10.00 hores del matí fins les 17.00 hores de la tarda. Era la sisena edició d'aquest esdeveniment que es va posar en marxa l'any 2011. Per primera vegada es va poder seguir tot l'acte en directe per streaming, a través de la xarxa. El coordinador del TEDxAndorralaVella, Felip Gallardo, va mostrar-se satisfet per les connexions que van registrar, entre 20 i 30. Es van poder escoltar ponències en català, castellà i fins i tot algunes en anglès prèviament enregistrades.

TED són les sigles de Tecnologia, Entreteniment i Disseny. El moviment TEDx fa pocs anys que va començar a agafar força i representació a nivell mundial, però hores d'ara fins a 10.000 ciutats de tot el món han dut a terme experiències sota el lema «idees que val la pena explicar». Això sí, el primer esdeveniment de TED va ser fa 20 anys i es va celebrar a Monterrey, California.

El tema central que va articular les xerrades va ser la serendipitat: aquelles casualitats, a priori inconnexes, que acaben trobant-se per arribar a la felicitat. El primer exemple que va servir per entendre el concepte és el de la poma que va caure sobre Newton mentre feia la migdia. La casualitat va voler que el físic es trobés sota aquell arbre en aquell precís moment i trobés la clau per escriure la teoria de la gravetat.

Advocats, emprenedors o psicòlegs entre d'altres van fer servir les experiències pròpies i els seus coneixements per crear una atmosfera íntima, d'introspecció, desenvolupant arguments al voltant de la potenciació de les capacitats de cada persona o de l'amor.

Experiència vital / Una de les ponències que, segur, més va marcar als assistents de la sisena edició del TEDxAndorralaVella va ser la que va realitzar Pau Bach. Després de quedar tetraplègic amb 18 anys, com a conseqüència d'un accident de moto, Bach va voler adaptar un dels seus somnis, que era, precisament, ser dissenyador de motos. La seva situació personal, va explicar, el va dur a voler dissenyar un sistema que li permetés propulsar la seva cadira de rodes, sense necessitat d'utilitzar els braços, ja que fruit de l'accident havia perdut molta força. Això el va portar a crear l'empresa Batec Mobility, amb la qual va idear una aplicació motoritzada que permet enganxar i desenganxar una cadira de rodes normal i corrent a un manillar amb una roda. Així doncs, aquest aparell permet convertir, en menys de deu segons, la cadira en un tricicle motoritzat.

Aquesta acció, assegura que li ha permès recuperar la seva mobilitat i independència, deixant de dependre de la resta de persones a l'hora de realitzar accions tant bàsiques com sortir al carrer per anar a comprar. A més, ha patentat la idea i ha començat a vendre aquests dispositius a altres persones amb el seu mateix problema.

Tal com va destacart a l'ANA el coordinador del TEDxAndorralaVella, Felip Gallardo, el cas de Bach «és un exemple d'emprenedoria social, i vam voler mostrar-lo perquè demostra com algú amb una idea pot seguir-la i posar-la en marxa».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT