PUBLICITAT

El risc inherent a l'expansió de la banca fa baixar la nota d'Andorra

  • L'agència destaca que les reformes del Govern van per bon camí i fa una previsió de l'economia estable
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre de Finances, Jordi Cinca, en una roda de premsa a l'edifici administratiu Foto: EL PERIÒDIC

L'agència internacional Standard&Poor's (S&P)va rebaixar ahir un esglaó el ràting d'Andorra a llarg termini en la darrera de les avaluacions de l'any i el situa en BBB+. La nota de solvència a curt termini, en canvi, es manté estable en A-2, mentre que la perspectiva millora, pujant de «negativa» a «estable». En quant a l'avaluació de la nota més tècnica de transferència i convertibilitat la manté al nivell màxim d'AAA. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va comentar que «sap greu que una de les notes baixi perquè quan llegeixes l'informe, en realitat t'adones que és el millor dels dos últims informes emesos per S&P», i va afegir que «és el més favorable en quant a dades macroeconòmiques del país i transparència fiscal». Cinca va destacar que «l'informe diu que malgrat que el Govern ha fet el que calia, la banca està assumint un risc en la seva expansió internacional, que queda subjecte a l'expectativa de que l'expansió es consolidi».

El ministre de Finances va afegir que «l'agència considera que el trànsit de la banca cap a la internacionalització s'està fent molt de pressa, per això repeteixo allò que he explicat tantes vegades en roda de premsa, que és molt important que el nostre endeutament no creixi i alhora el diversifiquem». Cinca va recordar que «el sector financer està fent un esforç per complir les exigències de l'acord monetari amb la Unió Europea, l'acord de Basilea 3, i a més a més, ha d'assumir l'endeutament del país». No obstant això, també va insistir en la nota positiva argumentant que «el més important és que S&P ens puja la nota de perspectiva que passa de negativa a estable i això es deu també a la contenció de l'endeutament que si bé per als comuns és del 100%, per al Govern és del 52%». I va matisar que «això treu pressió a les entitats bancàries que estan assumint riscos importants, perquè els nostres bancs són petits».

acord monetari / Cinca va explicar que en virtut de l'acord monetari, «ens trobem en un parèntesi entre la primera i la segona fase que adoptarem entre el 2016 i el 2017». I va resumir que «el moll de l'os és assumir el cabal normatiu d'elaboració d'informes i de regulació financera d'acord amb els estàndards internacionals, això fa preveure que el risc estarà més controlat quan Andorra acabi d'adoptar el control i la seguretat dels estàndards de la UE». I va concloure que «S&P preveu que de tot això el sector financer en sortirà reforçat i per això, la nota de la perspectiva és més bona que la de l'any anterior, quan l'outlook negatiu em va preocupar molt més». No obstant això, el ministre va insistir en que «ens estan dient que anem per bon camí però que hem de parar compte en no apartar-nos en».

L'informe / S&P qualifica de «positiva i exitosa» la implementació per part del Govern del programa global de reformes. I destaca, a més dels bons resultats fiscals, que l'economia andorrana mostra signes de modesta recuperació i que les polítiques pressupostàries es consoliden. No obstant això, segons els analistes de l'agència, aquesta millora d'indicadors no és suficient per compensar l'increment del risc contractat pel sistema financer en la seva expansió internacional. I creuen que els ràtings d'Andorra estan suportats «per l'estabilitat de les institucions polítiques del país i l'economia relativament pròspera». Les reformes més ben valorades per l'agència són la revisió del model fiscal, l'obertura de l'economia a les inversions estrangeres, la reforma del sistema de seguretat social per assegurar-ne la sostenibilitat i el control de les finances públiques i el descens del deute de les corporacions locals. I les perspectives són de moderada recuperació econòmica amb el suport de les «reformes econòmiques del Govern».

Producte interior brut / S&P situa la previsió de creixement del PIB en termes reals en el 0,8% el 2014 i l'1,4% el 2015, alhora que anota que les xifres de creixement de l'ocupació estan reflectint una lleu millora. Pel que fa a la política pressupostària, l'informe destaca els resultats obtinguts en la liquidació del pressupost 2013 amb un superàvit de gestió de l'1,5% del PIB impulsat pels dividends extraordinaris de les companyies públiques. Els analistes confien que la continuació del control de les despeses i la recaptació fiscal per sobre del previst permetran l'equilibri el 2014. De la mateixa manera, també basen la perspectiva «estable» en les reformes del Govern i en el fet que el país adoptarà els estàndards internacionals en regulació financera i presentació d'informes, cosa que afavorirà la gestió del risc en el sector bancari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT