PUBLICITAT

No era el 4G, era un pirata

  • La incidència telefònica, ja solucionada, va ser causada per un inhibidor instal·lat a la zona
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un executiu parlant per telèfon Foto: TONY LARA

Una incidència al servei de telefonia mòbil de la xarxa d'Andorra Telecom ha causat des de mitjans de setmana importants problemes per fer trucades, així com talls durant aquestes, a la zona central del país. Per molts dels usuaris (al voltant del 10% del total segons els càlculs de la parapública), era tasca impossible trucar a la persona que volien trucar. No els donava mai línia. I quan ho aconseguien, moltes d'aquestes trucades no eren nítides.

Després de pràcticament dos dies de problemàtiques, Andorra Telecom informava dijous (i així ho publicava ahir aquest mitjà), que la incidència estava causada per una avaria ocorreguda durant les tasques que s'estan realitzant per implementar la xarxa 4G a les zones més poblades del país. Precisament s'estava treballant a la zona afectada per aquests problemes de comunicacions i per això la parapública havia establert connexions entre aquests treballs i la incidència. Però el mateix dijous, ja pràcticament a les 12 de la matinada, Andorra Telecom va canviar la seva hipòtesi principal i va optar per la segona. Aquesta consistia en què un inhibidor pirata instal·lat per una persona anònima estava causant interferències en les trucades.

De fet dijous a la tarda, malgrat informar públicament que es tractava d'un problema amb la xarxa 4G, Andorra Telecom ja s'ensumava alguna cosa. Tal i com van explicar ahir, es van posar en contacte amb una empresa especialitzada en detectar incidències d'aquestes característiques. I aquella mateixa tarda es van posar a treballar.

Però no van ser a temps d'enganxar al pirata. Sigui perquè se'n va adonar que l'estaven buscant, sigui perquè es va cansar de pertorbar la xarxa o sigui per qualsevol altra teoria (la parapública no descarta que fos una acció involuntària), la persona responsable de tota aquesta controvèrsia va decidir apagar l'inhibidor. O desactivar allò que estava afectant els telèfons mòbils del país.

Com a conseqüència, la parapública es va quedar «sense temps per detectar i localitzar l'autor». Un cop apagat l'aparell, «és molt difícil de poder localitzar», van assegurar des de la parapública. L'únic que tenen clar és que es tracta d'alguna persona especialitzada i d'un inhibidor potent, que afecta un radi important. S'ha de tenir en compte que els problemes per trucar afectaven bona part d'Andorra la Vella i d'Escaldes.

L'empresa i la parapública seguiran buscant a veure si aconsegueixen treure tot l'entrellat d'aquest misteri. Almenys sé'n poden desprendre dos punts positius. Un, que la incidència ha desaparegut i que ja no hi ha problemes per fer trucades. L'altre, la instal·lació de la xarxa 4G no està causant incidències. Almenys de moment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT