PUBLICITAT

Les obres de clavegueram a Santa Coloma debutaran l'any que ve

  • La intervenció als carrers principals costarà tres milions d'euros
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'aigua a punt d'entrar en una caravana a la zona baixa de Santa Coloma, la més inundable Foto: TONY LARA

El Comú d'Andorra la Vella va exposar dijous a la nit als veïns de Santa Coloma els plans d'actuació al clavegueram del poble i a la vessant de la muntanya d'Enclar, per intentar evitar les inundacions i per complir amb el termini acordat pels comuns i el Govern per tenir separada la recollida d'aigües pluvials i residuals el 2020. L'estudi presentat preveu obres que sumen una inversió de 8,89 milions d'euros. El president de l'Associació de veïns i comerciants de Santa Coloma, Carles Perea, va explicar ahir que «el primer tram que es canalitzarà serà des de la rotonda amb el carrer Gil Torres fins el Prat del Salit, que s'entroncarà amb el col·lector del carrer de les Escoles».

Com que aquestes obres d'un cost de prop de tres milions d'euros es pressupostaran l'any que ve, Perea va afegir que «estem satisfets que es comenci a treballar però també ens agradaria que els equips comunals que vinguin darrera continuïn treballant per resoldre el problema de les inundacions».

No obstant això, va afirmar que «pensem que les candidatures a les eleccions del desembre de l'any que ve hauran d'incloure sí o sí la canalització de les aigües pluvials de Santa Coloma». I és que la resta de treballs projectats a l'estudi, inclouen la canalització de tres torrents de la muntanya d'Enclar més la separativa d'aigües pluvials a la part baixa de Santa Coloma i costaran els sis milions d'euros restants. Aquests treballs es podrien efectuar en cinc anys, segons el compromís contret amb el Govern que ha d'acabar de canalitzar el Valira al seu pas pel poble. Perea va matisar que «el cost més elevat és el que correspon al pla hidrològic en el que es projecta la canalització de tots els torrents, alguns dels quals correspondrà al Govern canalitzar-los».

Sigui com sigui, la cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va explicar durant la reunió de dijous passat que l'ampliació de les canonades a la zona del reguer de Santa Coloma hauria d'anar acompanyada pel dragatge del riu per retirar els sediments i el trasllat d'un salt d'aigua que ha de permetre disposar de més espai a la sortida de la canalització. I va puntualitzar que «aquestes mesures les haurà d'assumir el Govern mentre que el comú ampliarà la canonada de la zona del reguer de Santa Coloma per guanyar capacitat de recollida i de sortida d'aigües».

Amb tot, quedaran actuacions per fer a la zona alta, prop de la caserna dels Bombers, que es podrien començar a desencallar un cop s'arribi a un acord amb els propietaris per poder disposar de terrenys per fer la canalització. La cònsol va manifestar que hi ha «bona predisposició i que amb sort es podria portar al proper Consell de Comú». El conjunt d'actuacions tindran un cost de prop de nou milions d'euros que, segons el terreny que afecti i la naturalesa de les mateixes, les hauria d'assumir el Govern o el Comú. Ferrer va assegurar durant la reunió amb els veïns que des del Comú estan disposats a arribar allà on no arribi l'Executiu. El projecte s'hauria d'acabar d'implementar el 2020. No obstant això, «hi ha coses que per les inundacions s'haurien de fer abans», va reconèixer la cònsol.

 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT