PUBLICITAT

Casals: «Serem dos estats reforçant la llengua»

  • La presidenta d'Òmnium Cultural va fer una xerrada ahir a la Llacuna
L. F .M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural. Foto: MONICA TUDELA

«Érem, som i serem...? Passat, present i futur de la cultura i llengua catalanes», era el títol de la conferència que la presidenta d'Òmnium Cultural, amb Muriel Casals, va fer ahir a La Llacuna organitzada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Pel que fa a l'oficialitat de la llengua catalana en una Catalunya independent, Casals va explicar que tant Convergència com Esquerra Republicana ja han dit que optarien perquè fossin llengües oficials tant el català com el castellà. Des de Òmnium «no hem de dir quina ha de ser oficial o no, sinó que nosaltres el que fem és defensar el català, i aquest ha de ser la llengua comuna». En aquest sentit, va dir que amb Andorra, «ja serem dos estats els que defensarem la llengua, i per tant, la reforçarem».

Pel que fa a si, com a Andorra, es mantindrien diversos sistemes educatius, Casals va dir que no. «Precisament la nostra oposició i resistència al ministre Wert és perquè no volem un doble sistema educatiu»·, des de Òmnium el que es vol és que compleixi la Llei catalana en la qual s'estableix el compromís que, els alumnes de secundària, finalitzin els seus estudis amb el mateix nivell de català i castellà, «però la proporció l'ha de decidir cada escola, segons el seu context». A Osona, «potser s'han de fer més hores de castellà», en canvi al Llobregat, «se n‘haurien de fer més de català», perquè sigui proporcional.

Pel que fa a la «francofonia», si fessin una «operació simpatia també tindríem un aliat», segons va explicar Casals, «el francès havia estat una llengua de cultura al Principat», i de fet, «hi ha zones com la Seu d'Urgell o Portbou que seria més útils pels botiguers conèixer el francès que potser l'anglès o el castellà».

Des de la perspectiva d'Òmnium, «la millor manera de defensar la llengua i la cultura catalana és posar-ho en el procés per a la Independència. Estem en un Estat que sempre va a la contra, i siguin quines siguin les noves circumstàncies, segur que seran millors».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT