PUBLICITAT

DA lamenta que Rios acusi la majoria d'encobrir el frau fiscal

  • Els demòcrates defensen que el text és més adaptat a Andorra
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una compareixença del ministre Cinca a la comissió legislativa de Finances Foto: ÀLEX LARA

El grup parlamentari Demòcrata (DA) es va felicitar ahir pel tancament del treball legislatiu de la llei de bases de l'ordenament tributari, segons van manifestar en un comunicat. Ahir expirava el termini per presentar l'informe de la comissió legislativa de Finances que presideix el conseller demòcrata, Martí Salvans. El projecte de llei de bases de l'ordenament tributari «permet oferir un marc general adaptat al model fiscal desenvolupat en els últims anys al país» va explicar el grup parlamentari de DA, recordant que el projecte de llei modifica la normativa vigent datada del 1996 per adaptar-se al marc fiscal. Així mateix, en opinió de la majoria parlamentària, la llei consolida les garanties dels administrats, oferint major seguretat jurídica als obligats tributaris i alhora dotant l'Administració d'eines per fer la tasca fiscalitzadora. A més, introdueix nous conceptes com l'abús de les normes tributàries i penalitza l'incompliment de presentar les autoliquidacions impositives.

De la mateixa manera, el grup demòcrata defensa que la normativa preveu que «l'Administració ha d'informar, assistir i col·laborar, a més d'assegurar-se del compliment de les obligacions tributàries».

resposta a rios /DA també va afirmar que «el text tancat amplia els drets i garanties tant de l'obligat tributari com de l'Administració», i que també crea la Comissió Tècnica Tributària «per resoldre recursos imposats en aquest àmbit». En quant a les declaracions del president del grup parlamentari Socialdemòcrata, David Rios, els demòcrates van lamentar la confusió creada en relació a la temàtica i que «la valoració del PS sigui tan esbiaixada i que s'hagin fet manifestacions sobre un text que encara no s'havia publicat i, per tant, impossible de valorar pel públic en general».

Eines de control / La majoria parlamentària també va insistir en que la modificació aprovada en comissió legislativa preveu que les persones físiques o jurídiques estiguin obligades a col·laborar amb l'Administració sempre i quan se les requereixi en l'àmbit d'un procediment, tot i que no precisen de quin tipus de procediment es tracta, administratiu o judicial, és a dir que només hauran de respondre per ordre judicial. I és que les declaracions que va fer Rios abans d'ahir denunciaven que la refosa del projecte de llei de bases de l'ordenament tributari –després de passar pel sedàs de 268 esmenes– deixa l'Agència Tributària desproveïda d'eines i arguments de control. Rios va lamentar que «la majoria parlamentària demòcrata reforça el secret bancari que el projecte de llei del Govern, limitava expressament en l'articulat», afegint que «això contribuirà a crear un greuge comparatiu entre les persones que no podran defraudar, com ara els funcionaris o els treballadors, i les que si ho podran fer, perquè l'Agència Tributària no podrà accedir als seus comptes, si té alguna sospita justificada».

Segons Rios l'Agència Tributària haurà de recórrer a la Justícia per poder accedir als comptes bancaris i a la comptabilitat de les empreses perquè tal com va apuntar el conseller socialdemòcrata, «els demòcrates han ampliat l'espai protegit per la Constitució, és a dir el domicili particular que no es pot envair si no és amb una ordre judicial, a l'empresa». I va insistir en que «aquests són només alguns dels molts punts que ajuden a buidar l'Agència Tributària d'eines i instruments per poder controlar de manera efectiva el frau fiscal». I va continuar criticant que «el despatx del director, o els espais on hi ha la comptabilitat de l'empresa estaran protegits de la mateixa manera», i va afegir que «per això pensem que l'Agència Tributària es veurà reduïda a una agència de fireta que no podrà controlar de cap manera als defraudadors fiscals». Per últim, va explicar que el grup socialdemòcrata s'oposa a la possibilitat que ofereix la refosa de la llei de firmar acords especials perquè determinades empreses puguin tenir exempcions fiscals –també especials–, cosa que al seu parer «seria un greuge comparatiu per al teixit empresarial del país». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT