PUBLICITAT

Pas endavant del Govern per fer fixes els eventuals de l'educació

  • El pressupost 2015 no preveu grans increments per a noves contractacions, però torna a incloure triennis
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca informa dels punts tractats en Consell de Ministres, ahir Foto: ÀLEX LARA

Bones notícies per a la plantilla de vora 150 eventuals amb que compta el sistema educatiu del país. Una plantilla que actualment «és superior al que seria raonable», segons va reconèixer ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca. Partint d'aquest posicionament, el Govern va aprovar ahir, en Consell de Ministres, una modificació de la Llei d'ordenament del sistema educatiu andorrà. Amb els canvis, s'introdueix «un període transitori» en què les titulacions expedides anteriorment al 2008 (diplomatures i llicenciatures) podran ser acceptades «si cal fer noves contractacions». Aquest període comença aquest proper curs i se n'allargarà dos més. És a dir, es faciliten les coses durant tres anys en cas de necessitar ampliar la plantilla de personal fix.

La voluntat, i amb el que treballa el Ministeri d'Educació, va explicar Cinca, no és tan la idea de fer noves contractacions, sinó acabar amb el sobredimensionament d'eventuals. I més quan fa ja uns cursos que el nombre d'alumnat a l'ensenyança andorrana està estabilitzat amb previsions que segueixi així almenys uns anys més. Així, el Govern ha arribat a la conclusió que cal «consolidar les places actuals». Una situació que acabaria amb la «incertesa» que genera per al treballador el concepte d'eventualitat.

Concretament, el que s'estableix en aquest període transitori és que s'admetran als concursos públics titulacions universitàries d'abans del 2008. Un cop finalitzin aquests tres anys d'impàs sí que caldrà una titulació com les que s'expedeixen en l'actualitat: Màsters i bàtxelors.

En qualsevol cas, el ministre portaveu va explicar que el pressupost pel 2015 no presenta grans modificacions en relació al capítol de sous del personal d'educació, tenint en compte que la graella salarial dels eventuals és la mateixa que la dels fixes. «No té transcendència pressupostària, tot i que sí que en té en relació a l'antiguitat i als drets que puguin anar adquirint», va concloure Cinca.

Tornen els TRIENNIS / D'altra banda, i en relació a la possibilitat de traslladar aquesta opció presa dins l'educació a la totalitat de l'administració, Cinca es va mostrar més moderat. Va assegurar que el pressupost ja està enllestit (es presentarà com a molt tard d'aquí a dues setmanes) i «no presenta grans novetats en el capítol 1». En d'altres paraules, no es preveuen increments importants de pressupost a conseqüència d'una possible fi de les restriccions de noves contractacions impulsades fa uns anys com a mesura de contenció. Les possibles noves contractacions seran molt concretes i seguiran la línia seguida els darrers anys. El ministre portaveu va posar l'exemple del pressupost 2014, on es va concretar molt específicament que calia contractar 18 nous policies.

La partida que sí que s'incrementarà serà la dels triennis, «en alguns centenars de milers d'euros», a paraules de Cinca. El motiu, que han passat tres anys des de la decisió de congelar el trienni i s'ha decidit no tornar a fer-ho de nou. I durant aquest temps «se n'han tornat a generar de nous», va explicar el ministre portaveu. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT