PUBLICITAT

Andorra va arribar a Hollywood als 70

  • Monatlbán escriu un article a Triunfo sobre la sèrie 'Los Atrevidos' i la referència al Principat
LAIA F.MAROT
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Article de Montalbán a Triunfo Foto: EL PERIÒDIC

Sabíem que Sheldon de The Big Bang Theory va parlar de les vaques de la bandera del Principat en un capítol emès el 2012. Sabíem que el cunyat de Tony Soprano va marxar a viure a Andorra. El que no sabíem és que als anys 70 els guionistes de les series americanes ja havien parlat del país! Concretament, els de la famosa sèrie The Bold Ones, que va néixer el 1969, va estar en antena durant dues temporades i va guanyar dos Emmys. A Espanya va ser estrenada per Televisión Española el 1972, sota el títol Los Atrevidos.

En un dels capítols de la sèrie , un dels personatges que apareix va fer la seva fortuna al Principat. No sabem de quin capítol es tracta, però sabem que existeix. Com? Perquè ho explica l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán, i si ell ho diu, ens ho creiem.

El famós escriptor va parlar d'aquesta sèrie i de les seves referències a Andorra en un article publicat a la revista espanyola Triunfo el 18 de novembre de 1972, sota el pseudònim Sixto Camara, en la secció La Capilla Sixtina. Resulta que un dia –el 8 de novembre del 1972– l'escriptor «estaba aburrido, y cuando uno está aburrido sólo se pueden hacer tres cosas: comer, comprar-se algo o hacer el amor. En la imposibilidad de hacer nada de esto, no queda otra solución que ver la televisión. Y me resigné». Doncs ves per on, la sèrie que feien era Los Atrevidos, el «telefilm» sobre advocats produïda per la NBC i protagonitzada per Burl Ives, Joseph Campanella i James Forentino. Aquests dos últims interpreten els germans Darrell, que amb Walter Nichols (Ives) formen el curiós trio de lletrats: el savi, l'investigador i el dels mètodes poc ortodoxos.

Doncs això, que estava ell resignat mirant la televisió «de mal humor por la victoria de Nixon en las elecciones norteamericanas»; però de sobte, «algo pasa en la pantalla que me hace saltar del asentio». La primera: l'aparició a la sèrie de la novel·la La ísla de Juan Goytisolo. Montalbán s'exalta. La sorpresa és que aquest autor aparegui a TVE, tenint en compte que en aquella època la televisió espanyola «tiene una lista negra de intelectuales vetados» i Goytisolo «es uno de los más vetados». I a més, un dels personatges diu que li té la mateixa admiració que a Hemingway... delirium tremens de Montalbán.

Però aquí no acaba... la segona sorpresa és la que ha motivat aquest article: «Pero de pronto vuelvo a escuchar algo que me devuelve la fiebre perdida.

Andorra.

¿Han hablado de Andorra?

¡Han hablado de Andorra!»

La sorpresa de Montalbán ja no pot anar a més: «Casi lloro. Televisión Española parece desconocer dónde está Sabadell o Portugalete, y desde luego Andorra. En cambio, los guionistas americanos de la serie Los atrevidos saben dónde está Andorra». Vaja, que está flipan. «No es maravilloso? ¿No es reconfortante que la cultura de masas, de vez en cuando, tenga estas perlas?».

I llavors explica on apareix el país: «Uno de los personajes del telefilm que contemplo empezó a hacer su fortuna en Andorra», cosa que a Montalbán, a més, li sembla versemblant: «Legítimo. Porque en Andorra, hace algunos años, se hicieron fortunas vendiendo vajillas de duralex y transistores japoneses».

L'escriptor acaba ironitzant sobre que els guionistes americans també podrien ser els que introduïssin a la TVE «el fantasma del asociacionismo español», per exemple, en els diàlegs d'Embrujada. «Almenos, los habríamos visto, aunque sólo fuera una décima de segundo».

Potser ha estat durant dècimes de segon, potser han passat desapercebudes, però ja van tres en les quals el petit país dels Pirineus apareix en èxits televisius americans. I una d'elles, ho explica Montalbán, que no és poc. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT