PUBLICITAT

El retorn d'Scalada

  • L'espectacle del Cirque du Soleil deixa 13,4 milions d'euros d'impacte econòmic al Principat
  • La reducció dels costos i l'augment en el número de funcions han sigut aspectes clau
I.M.C.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
33El ministre de Turisme, Francesc Camp, durant la presentació d'ahir. Foto: Àlex Lara

El ministre de Turisme, Francesc Camp, va presentar ahir el balanç desglossat i definitiu d'Scalada Mater Natura, l'espectacle que va presentar el Cirque du Soleil al Parc Central d'Andorra la Vella entre el 5 de juliol i el 2 d'agost. Era el segon any que el circ s'instal·lava al Principat i les dades mostren un important creixement pel que fa a l'impacte econòmic respecte l'edició de l'estiu passat. Les dades s'han obtingut a partir de les enquestes fetes a 11.145 espectadors.

La dada més destacada per Camp van ser els 13,4 milions d'euros en què xifra Turisme aquest impacte econòmic net, amb els 2,5 milions d'euros de costos ja restats. Aquestes dades contrasten amb els 5,8 milions d'impacte econòmic net que va xifrar turisme l'any passat, el que significa que el creixement ha sigut d'un 129%.

Reducció en els costos / Tot i que aquest any s'han fet 17 funcions, set més que l'any passat, el cost total per a Govern ha sigut de 2,5 milions d'euros, un 3,2% menys que l'any passat. El descens més significatiu s'ha vist en les despeses per cada funció, reduïdes un 43% passant dels 264.000 als 150.000 euros.

Més espectadors, més despesa / El percentatge d'espectadors també ha crescut tres punts, arribant al 95% total de l'ocupació, tot i que les entrades de pagament han disminuït en quatre punts. En total, 80.950 espectadors sumant les 17 funcions, amb gairebé el 70% d'espanyols i més del 8% de francesos. Del total de turistes, més del 80% van passar una nit o més a Andorra, amb una pernoctació mitjana de 2,4 dies, una dada molt similar a la de l'any passat. Camp va insistir en què aquestes dades són importants perquè en les enquestes fetes un 76% dels espectadors de fora d'Andorra van assegurar haver anat de compres a banda d'assistir a Scalada Mater Natura. Les dades facilitades per Turisme asseguren que els turistes que han visitat Andorra gràcies al Cirque du Soleil han fet una despesa total de 13,7 milions d'euros, gairebé el doble que amb les 10 funcions de l'any passat.

Camp va assegurar que «probablement sense els visitants que ha atret Scalada Mater Natura, tindríem un creixement negatiu al juliol». Durant la primera edició van arribar crítiques perquè es considerava que hi havia massa visitants que no pernocatven, sinó que eren excursionistes que feien una despesa mínima al Principat. En aquest sentit, les dades mostren que només el 2% dels excursionistes van ser espectadors d'Scalada. Camp va assegurar que «és un espectacle que atrau turistes, el 96% dels que pernocten al país ho són».

Properes edicions / Camp es va mostrar molt satisfet de les dades obtingudes i va assegurar que ja s'està negociant amb el circ i s'està treballant de cara a incloure millores per l'any vinent per complaure les «peticions» que han arribat. El ministre va assegurar que «el model serà molt semblant perquè hem vist que funciona». Per tant, s'espera un número molt similar de funcions i de dates. A més, Camp va explicar que «es mantindrà el Parc Central d'Andorra la Vella com a emplaçament». Al pressupost d'Andorra Turisme pel 2015 ja hi ha una partida designada a l'espectacle. El ministre de Turisme va assegurar que «signarem l'abans possible, és una responsabilitat tancar la negociació abans de les eleccions, perquè sinó no tindríem temps». Una de les condicions que ja estableix el contracte de Govern amb el Cirque du Soleil és que cada any l'espectacle ha de ser nou. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT