PUBLICITAT

Biotecnologia per al país

  • Andbio treballa amb Exteriors perquè l'acord amb la UE inclogui subvencions públiques H El Fòrum del dia 7 vol situar el país a l'epicentre de la investigació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vilanova i Arroyo conversen minuts abans de presentar el Fòrum Foto: TONY LARA

La biotecnologia, sector emergent però amb molt de futur mèdic i també econòmic, comença a fer els seus primers passos al Principat. Fa vora mig any es va crear Andbio, la primera associació andorrana de professionals del sector (pocs, però n'hi ha). És aquesta entitat la que ha impulsat la celebració del primer Fòrum de biotecnologia d'Andorra, que se celebrarà el proper dimarts 7 d'octubre a les instal·lacions del Roc Blanc d'Escaldes. El Fòrum comptarà amb experts arribats de França, Espanya i els Estats Units. Però a banda de lluitar per situar, almenys durant un dia, el Principat a l'epicentre de la investigació mèdica en el camp de la biotecnologia, el certamen també cerca donar un impuls al que s'està fent dins les fronteres. Donar-se a conèixer és la millor opció per trobar subvencions, públiques i privades.

«Es tracta d'un sector molt emergent, molt jove, i aquí tenim molt de potencial», va assegurar la presidenta d'Andbio, Vanesa Arroyo. De moment ja hi ha dues empreses que molt properament posaran en funcionament els seus bancs d'emmagatzematge de teixits de cordó umbilical (per a la investigació amb cèl·lules mare), i la intenció és atraure empreses foranes, de manera que «molts andorrans que estudien fora i tenen ganes de tornar, d'aquí uns cinc anys puguin trobar feina aquí».

La certesa d'Andbio que el sector té futur al país és sincera, però també es veu frenada per dosis de realisme. Dosis com les de les subvencions públiques, que concedeix en el camp de la investigació la Unió Europea. Andorra, pel fet de no ser-hi membre, no pot demanar-les. Aquest handicap pot «frenar» la intenció d'empreses d'instaurar-se al Principat, reconeix Arroyo.

Per aquest motiu, i en el marc de les negociacions actuals del Govern per arribar a un acord d'associació amb la Unió Europea, Andbio ja s'ha posat mans a l'obra. David Vilanova, president de l'associació, va explicar que estan mantenint reunions amb el Ministeri d'Exteriors per tal que, durant les negociacions, lluitin perquè Andorra pugui participar als projectes d'ajudes a la investigació i innovació, com és el cas d'Horitzó 2020. En l'actualitat, Andorra només s'hi pot adherir si s'agermana i col·labora amb el projecte d'un país membre de la UE. «Però sempre estàs subjecte a ells», va lamentar Arroyo.

A banda de les subvencions públiques, l'altre element indispensable que necessita el sector si vol aspirar a un futur de creixement és l'entrada en vigor de la llei de patents. Una llei que es troba a tràmit parlamentari en període d'esmenes. Aquestes, van encarades a «adequar la llei a la normativa europea», va explicar Vilanova. Una acció «essencial» per al sector, poder donar total garantia a qui tingui la necessitat de patentar els productes que hagi desenvolupat al país. Productes relacionats, per exemple, amb la traumatologia i la medicina regenerativa, amb la teràpia cel·lular o de diagnòstic preventiu de glaucoma.

El Fòrum

Pel que fa al Fòrum del proper dimarts, ja compta amb una vuitantena d'inscrits, tot i que l'associació calcula que s'arribarà als 120 assistents. La jornada es dividirà en dos blocs. Al matí, s'analitzarà la base de la biotecnologia a Andorra, les eines d'inversió i les oportunitats que ofereix el país. A la tarda, estarà més dedicada a la bioemprenedoria, amb exemples pràctics de noves iniciatives al Principat, com és el cas de Cellab o Biovalira, futurs bancs de cèl·lules mare. També hi haurà una taula rodona. El Fòrum comptarà amb la participació de representants del Govern com la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.

En total seran 11 ponències, bona part d'elles especialitzades però obertes a tota la societat en general, interessada en la biotecnologia. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT