PUBLICITAT

Llibres 24 hores

  • A la Plaça Laurèdia hi ha des de fa més d'un any una ?Nevera presta-llibres' que els usuaris i la biblioteca mantenen activa
EL PERIÒDIC
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
El ?Punt Llibres' o ?nevera presa-llibres' de Sant Julià de Lòria, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Si heu passat per la Plaça Laurèdia l'heu vist, potser no us hi heu fixat, però ja fa més d'un any que hi és, i just al mig. Es tracta d'una nevera, dins, però, en comptes de menjar, hi ha llibres. Les xarxes socials se'n van fer ressò diumenge: «Genial, una idea fantàstica, espero que mes parròquies s'apuntin a la idea».

De fet, la idea va sorgir d'una proposta d'el Departament de Medi Ambient del Govern d'Andorra a tots els comuns per crear un ‘punt de llibres' a cada biblioteca, amb l'objectiu de reciclar i compartir els llibres, una espècie de Bookcrossing, vaja. I la idea era fer-ho amb material sostenible. La Beth, de la biblioteca comunal de la parròquia, va explicar que van trobar una nevera i van veure la oportunitat de, en comptes de fer el correllibres dins la biblioteca, fer-lo al carrer, perquè els llibres podrien estar ben protegits.

Van ser els professors de l'Escola d'Art de Sant Julià els encarregats de la decoració, un trencadís amb vermell i negre, i coronada amb una escultura, un ocell de l'artista Filip Lavall. Un ocell que representa «els llibres que surten però retornen al seu niu».

Des de la biblioteca s'encarreguen d'anar omplint el fons d'aquesta curiosa nevera. Ho fan a través de donacions i «espurgacions» – llibres que tenen poca sortida perquè fa temps que es van editar –. La biblioteca hi posa llibres cada quinze dies o un cop al mes, però també són els propis usuaris els que hi participen amb les seves aportacions.

La Beth considera que l'experiència «ha anat força bé» i «ha estat una iniciativa molt ben acollida» per tots els públics, ja que «sempre mirem que hi hagi varietat de títols i de gèneres».

La nevera ha permès guardar els llibres de les baixes temperatures a l'hivern, però sobretot, ha permès que els més golafres, aquells que es troben a la nit sense menjar a la nevera, tinguin un lloc on anar a buscar llibre les 24 hores.

Lectors sense fronteres

Els grups de lectura «sense límits geogràfics» és una pràctica que va néixer fa més de 14 anys. BookCrossing o BC és la pràctica de deixar llibres en llocs públics perquè els recullin altres lectors, que després faran el mateix. La idea és alliberar llibres «a la jungla» perquè siguin trobats per altres persones.

Però alliberar no vol dir abandonar, i per això existeix tot un procés per registrar i protegir els llibres que els usuaris deixen anar. Si algú decideix alliberar un llibre via BookCrossing, haurà de registrar-ho per aconseguir un BCID (número d'identificació) que serà el que identifiqui aquest exemplar concret en la base de dades del sistema. I la persona que el trobi ho ha de notificar i deixar-lo anar quan l'hagi acabat. Va ser el nord-americà Ron Hornbaker qui va concebre la idea el 2001 inspirat per Where's George?, una web per seguir el recorregut de bitllets, i s'ha desenvolupat com un moviment global, que el 2009 comptava amb més de 750.000 membres a tot el món i més cinc milions de llibres registrats en la seva base de dades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT