PUBLICITAT

Martí demana a tots els països «esforços» de transparència

  • Martí demana «una resposta clara» davant dels extremismes
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí, durant la seva intervenció davant els membres de l'ONU Foto: REUTERS / Ray Stubblebine

El cap de Govern, Toni Marí, va participar dissabte a la 69a sessió de l'Assemblea General de les Nacions Unides, on va defensar l'obertura econòmica, l'aposta per l'educació i va transmetre la seva preocupació pel canvi climàtic. Així mateix, en el seu discurs, Martí va fer constants referències a la necessitat d'acords i consensos en matèria educativa, geopolítica, mediambiental i econòmica. Precisament, en la part final de la seva intervenció va manifestar que els esforços que realitza Andorra en favor de la «transparència i la cooperació en matèria econòmica només tenen sentit i només seran efectius si van acompanyats d'esforços equivalents per part de tots els països».

Davant l'Assemblea general de les Nacions Unides, Toni Martí, va indicar que tres anys després de la intervenció del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, exposant «un ambiciós programa de reformes per reconvertir el nostre model econòmic», fa un «balanç força satisfactori» de la implementació d'aquesta política. Martí va assenyalar que s'ha posat en marxa «un model fiscal homologable» als països veïns i d'una «intensitat moderada». A més, va destacar l'obertura a la inversió estrangera per donar «més oportunitats a tothom, especialment als que més s'ho mereixen». També va indicar que s'han estès tots els drets econòmics als residents estrangers, va citar els convenis de doble imposició signats i en procés, la voluntat d'integració al mercat interior europeu.

El cap de Govern també va destacar les prioritats d'Andorra en l'educació i el medi ambient. Martí va assenyalar que l'educació és un «instrument per crear consciència de ciutadania global» i, per tant, «la millor arma contra l'odi i la violència de tota classe». Va exposar el model andorrà amb tres sistemes educatius i la cooperació amb els Estats veïns en aquest àmbit i va assegurar que la contenció de la despesa pública «mai no ha afectat els pressupostos destinats a educació i mai no l'ha d'afectar».

Aquesta cooperació, va apuntar, també s'ha de traslladar a l'àmbit climàtic, en el qual va demanar un «compromís global» per limitar les emissions de CO2 i una «implementació efectiva» d'aquest compromís.

CONFLICTES BÈLICS / Per últim, Martí va parlar dels conflictes de Síria, Palestina o Ucraïna. «No es resoldran de manera efectiva i òptima des d'una visió parcial i centrada només en el curt termini», va dir, sinó que cal el debat i la solució d'aquests conflictes sota l'empara de les Nacions Unides. A més, va demanar una «resposta clara» per part de la Comunitat internacional davant dels extremismes, posant com a exemple l'Estat islàmic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT