El canvi de norma atorga el Nacional de 5km a Ordóñez i Huertas

• La FAA va aprovar a 48 hores de la cursa que els participants del 10K del CAVA no puntuarien als 5km
R. M. S.

Sanza, a la dreta, estira el pilot, amb Benhmbarka (númeor 19) vigilant-lo al mig de la imatge, ahir al 10K Foto: ÀLEX LARA

Fins ara, els participants en el 10K d'Andorra la Vella que acull el Campionat d'Andorra de 5km, puntuaven en el Nacional al pas per aquesta distància. Però en aquesta edició, la FAA va aprovar el passat divendres, a 48 hores de la cursa, que només entrarien en la classificació d'aquest Nacional els atletes que fessin expressament la distància dels 5km. És a dir, que Marcos Sanza (CAVA), que ahir va vèncer en el 10K i que va passar el primer amb llicència andorrana per la meitat del recorregut, no és campió d'Andorra, sinó que ho és Edgar Ordóñez (Athle 66). En categoria femenina es va imposar Dayane Huertas (CAVA).

«Haile Gebrselassie té el rècord del món de 30km, i aquest el va aconseguir en una marató», afirmava ahir l'organitzador del 10K, Víctor Cunill, que no entenia la decisió i que, a més, es fes «a només 48 hores de la cursa». Per part de la Federació, les fonts consultades per aquest rotatiu van respondre que havia estat una decisió consensuada i aprovada en junta.

La carrera del 10K (64 corredors) la va guanyar Sanza amb una nova demostració de força i qualitat. Aquest atleta ha sumat victòries en les quatre curses que ha disputat en els últims quatre caps de setmana: 7 de setembre, mitja marató de Sabadell; 14 de setembre, mitja marató de Valladolid; 21 de setembre, 10km d'AnyósPark; ahir, 10K d'Andorra. El temps de la carrera d'ahir, a més, espectacular: 30min 34s. El resident va deixar a més d'un minut el segon classificat, el marroquí Mohamed Benhmbarka (31min 57s), i més lluny encara Toni Bernadó (33min 05s). De sortida, va anar a per la carrera, però Benhmbarka el va seguir. Al darrere, patint. Tant va ser el patiment que a meitat de la cursa Sanza ja volava tot sol a per la victòria.

Similar va ser el triomf en dones de Míriam Ortiz (37min 34s), que va mantenir les distàncies, menors, això sí, d'uns 20 segons, amb Meritxell Calduch, que al final va ser segona (37min 54s). La bona notícia va ser el retorn a un podi de Yolanda Castillejo (CAVA), que va ser tercera amb 39min 29s.

EL 5KM, PER A ORDÓÑEZ I HUERTAS / Edgar Ordóñez (16min 55s) i Dayane Huertas (20min 30s) van ser els campions d'Andorra de 5km (44 atletes). Els van seguir Pol Moya (17min 22s) i Daniel Maciel (17min 58s) en homes, i Andrea Sinfreu (21min 18s) i Núria Ramos (23min 11s) en dones. Aquesta també era la Cursa Solidària.