PUBLICITAT

Els comuns estrenyen plantilles i perden 140 funcionaris des del 2008

  • consuls
  • La previsió és seguir reduint com el cas d'Escaldes, que amb 50 fixes menys, és qui més n'ha perdut
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

A finals del 2008, el Govern encapçalat per Albert Pintat aprovava un paquet de mesures de contenció econòmica per lluitar contra el desgavell de les arques estatals. La crisi a Europa s'ensumava de ben a prop i calia començar a actuar amb aspectes com la decisió de no contractar nous funcionaris excepte necessitats concretes i especials. Poc a poc, els comuns van anar aprovant en els seus respectius consells mesures de calat similar, de manera que ja durant el 2009 es va limitar a situacions molt concretes la contractació de nous treballadors fixes. En el cas de les jubilacions, es va acordar que es cobririen mitjançant reestructuració interna. D'aquesta manera, i gairebé sis anys després que s'iniciés tot aquest moviment de contenció de la despesa, les plantilles comunals s'han eixugat. En total, hi ha 140 treballadors menys que al 2008, el darrer any de la bonança.

Fa sis anys els comuns comptaven amb 1.392 funcionaris; ara en tenen 1.252, segons les dades més recents facilitades per les set corporacions. La davallada es deu sobretot a la no cobertura de les jubilacions que s'han anat donat al llarg d'aquests anys, però també s'han produït algunes (poques) baixes voluntàries. També hi ha alguns comuns, com Sant Julià i Encamp, que han facilitat als seus treballadors l'opció de prejubilar-se amb condicions avantatjoses.

Analitzant cas per cas, qui més ha vist reduïda la seva plantilla és la corporació escaldenca. Comptava amb 319 treballadors l'any 2018, i ara té una plantilla de 273 funcionaris. I la previsió és que l'any vinent, tenint en compte les jubilacions, la plantilla arribi a ser de 266. És a dir, «a nivells del 2005», segons les paraules de la cònsol escaldenca, Trini Marín.

Andorra la Vella i Encamp són els segons i tercers en reducció de personal. La capital n'ha passat de tenir 449 a 421, i a banda també és una de les corporacions que més esforços ha fet per reduir dins els seus pressupostos el capítol de despesa de personal (el qual va arribar a representar el 55% del total). Pel que fa a Encamp, ha passat de 185 a 165 funcionaris. A banda, també ha rebaixat el volum d'indefinits (de 78 a 70), el d'eventuals (de 81 a 49) i el personal de relació especial (de 9 a 5). Aquest nou model comunal encampadà ha permès arribar a una plantilla molt més reduïda que la que tenia en èpoques de bonança: ha passat dels 353 empleats als actuals 289.

Per darrere d'aquestes tres corporacions, les quatre restants també han aplicat aquestes mesures de contenció, tot i que en proporcions més reduïdes i ajustades als volums de les seves plantilles. Sant Julià té 18 funcionaris menys (ha passat de 132 a 114), la Massana set menys (de 93 a 86), Ordino 15 menys (de 117 a 102) i Canillo sis menys (de 97 a 91).

Tots els comuns asseguren que compten amb plantilla suficient per tirar endavant les corporacions i oferir els serveis que reclama la seva població. Tal i com exposa el cònsol de la Massana, Dadid Baró, «cada baixa o recurs humà de menys ha implicat reorganitzar el departament o servei en qüestió, i alhora ha demanat un esforç a l'equip i s'ha potenciat la polivalència dels treballadors, tot plegat per a poder assegurar correctament tots els serveis comunals». I la «previsió és seguir reduint les plantilles encara un temps més», almenys fins que no es doni per finalitzada del tot la crisi econòmica, assegura el conseller d'Administració i Comunicació d'Ordino, Ludovic Albós.

Cobrir amb eventuals / Bona part de la tasca que feien aquests 140 funcionaris l'ha passat a fer, a banda de la resta de fixes de la plantilla, els treballadors eventuals. Sobretot en casos de tasques temporals, com els monitors dels esports d'estiu o petites obres a la via pública. També col·laboren en aquestes tasques els treballadors que provenen del programa de treball temporal de Govern.

Amb tot, però, i seguint amb aquesta línia de contenció econòmica, no s'aprecia cap increment important d'aquesta tipologia de treballadors a les plantilles comunals. Ordino i Escaldes tenen els mateixos, Encamp i Sant Julià menys, i Andorra la Vella, en canvi, en té més.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT