PUBLICITAT

Els petits estats volen un rol més important a nivell internacional

  • El síndic Mateu opina que poden inspirar més fiabilitat que Estats que tenen més interessos
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Nouvion, Mateu i el catedràtic de Ciència Política Jordi Capo, ahir Foto: àlex lara

Els presidents dels parlaments dels petits estats d'Europa, que es van reunir dijous i ahir al Principat, han acordat una declaració comuna al respecte dels tres temes de debat que han abordat. En aquesta declaració assenyalen la necessitat que els petits estats desenvolupin un rol més important en el marc dels organismes internacionals per unir esforços en matèries d'interès comú i defensar-les de manera unitària en el si d'aquests organismes. Aquesta és una de les conclusions a què han arribat, però el síndic general, Vicenç Mateu, també ha apuntat que els petits estats poden tenir un paper més actiu sobretot en aspectes com la mediació de conflictes, gràcies al fet que no poden ser percebuts com si tinguessin una segona intenció o busquessin un protagonisme, i per tant poden inspirar més fiabilitat.

Els presidents dels petits estats d'Europa (Islàndia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Mònaco, Montenegro, San Marino i Andorra) han debatut entorn de tres temes principals: els aspectes d'actualitat i perspectives en els parlaments dels petits estats d'Europa; la sortida de la crisi en els petits estats: criteris, polítiques i resultats; i l'aportació dels petits estats a la governança democràtica.

conflictes / Mateu va assenyalar algunes de les conclusions, i concretament va fer referència al rol que han de tenir els petits estats en la comunitat internacional. Mateu va indicar que «tots tenim la idea que podem tenir un paper més actiu sobretot en aspectes com la mediació de conflictes». Així, va explicar que el fet de ser estats petits evita que puguin ser percebuts com si tinguessin una segona intenció o busquessin protagonisme, i que per això «poden ser més fiables i acceptats a nivell internacional en la mediació». Segons Mateu els petits estats opinen que podrien tenir un rol més important en la comunitat internacional. Pel fet de ser països petits i «no poder buscar una força d'ordre polític o econòmic, poden fer valdre la seva independència, per exemple perquè siguin persones de petits estats les que estiguin al capdavant d'institucions internacionals o de missions d'observació».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT