PUBLICITAT

Vic acollirà el primer Mercat de Raça Bruna del Pirineu

  • La fira tindrà 200 animals a subhasta, se celebrarà del 2 al 4 d'octubre i té vocació de continuïtat
EL PERIÒDIC
VIC

Periodic
Un exemplar de la vaca de raça bruna dels Pirineus Foto: DAAM

La Federació de Bruna del Pirineu (FEBRUPI) i l'Ajuntament de Vic s'han aliat per organitzar la primera edició del Mercat de Raça Bruna, que en el seu primer any acollirà uns 200 animals. Es tracta d'una fira que tindrà format de subhasta i que ha de ser el nexe d'unió entre els ramaders que fan la millora genètica i els que fan creuament industrial. Segons ha explicat el gerent de Februpi, Martí Orriols, fins ara es feien subhastes a nivell comarcal, «però faltava un mercat a nivell nacional, ja que els mercats locals no agrupaven prou bestiar per atraure els ramaders amb grans explotacions». La fira té vocació de continuïtat i se celebrarà els propers 2, 3 i 4 d'octubre al Recinte Firal El Sucre.

Uns 200 animals es posaran a subhasta a la primera edició del Mercat de Raça Bruna, que se celebrarà a Vic la setmana que ve. D'entre el bestiar que es posarà a la venda s'hi trobaran vedelles de reposició, mascles futurs sementals, vaques de primer part i vaques i toros de diferents edats. L'objectiu del certament és, segons el gerent de la Federació de Bruna del Pirineu, Martí Orriols, créixer any rere any i arribar a uns 500 animals en futures edicions. Amb tot, Orriols considera que la resposta de la primera edició ha estat realment positiva i demostra «l'interès dels ramaders per portar bestiar i posar-lo a la venda».

La fira té vocació nacional i el seu objectiu és esdevenir el nucli de la compra i venda de la raça Bruna de tot el Pirineu. Per això, el mercat vol esdevenir el nexe d'unió entre els ramaders que fan millora genètica i els que fan creuament industrial. Segons ha detallat Orriols, la raça Bruna és molt important com a «raça materna», ja que molts ramaders que es dediquen a vendre la carn, fan servir les cries de raça Bruna per creuar-les amb altres races «que permeten millorar-ne la carn», informa l'ACN.

atractiu / Tot i que a Catalunya se celebren diverses subhastes a nivell comarcal, Orriols ha destacat que el sector demanava un mercat a nivell nacional. «Les fires que es fan a nivell comarcal no apleguen prou bestiar perquè els ramaders que tenen explotacions grans s'hi sentin interessats. En canvi, amb una fira d'àmbit nacional on hi haurà molta quantitat de bestiar, les explotacions grans podran acudir-hi perquè saben que podran comprar tan bestiar com els faci falta».

L'atracció de Vic / Malgrat que la intenció inicial de la Federació de Bruna del Pirineu era celebrar el mercat en una zona del Pirineu «amb més tradició», finalment van decantar-se per una ciutat més gran i amb més poder d'atracció de públic. «És com tenir una bona botiga de roba a un poblet del Pirineu o al mig del Passeig de Gràcia i, per nosaltres, Vic és com el Passeig de Gràcia», ha expressat Orriols.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT