PUBLICITAT

La IRB no homologa la gespa i obliga el VPC a canviar el debut a la lliga

  • «Qui ho ha muntat no ens va informar que hauria de passar temps perquè assentés», diu Jordi Beal
R. MORA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Escolà, amb Beal i Cerqueda al seu costat, ahir abans que aquests anunciessin la decisió de la IRB Foto: TONY LARA

Es pot intentar vendre com es vulgui, però el tema de la gespa de l'Estadi Nacional és un sainet, una broma, un autèntic despropòsit i un maldecap que està fent molt mal, però molt, a l'esport andorrà. A les crítiques de la FIFA, de la UEFA, de Gal·les, de Gareth Bale –«el pitjor camp que he jugat mai», va dir el futbolista– s'hi afegeixen des d'ahir les d'una altra institució, la IRB de rugbi, el cap pensant d'aquest esport al planeta, que diu que, perdonin, però aquesta superfície no pot ser homologada. Primera conseqüència, més enllà del ridícul que continua, és que el VPC Andorra, que havia de debutar diumenge a Promoció Honor contra el US Portessiene, no ho podrà fer.

Ahir era dia per presentar tres jugadors del VPC abans de l'inici de la lliga, però a l'acte, a l'Estadi, van aparèixer per sorpresa Jordi Cerqueda, secretari d'Estat d'Esports, i el seu segon, Jordi Beal, que va agafar la paraula: «Hi ha un retard en l'homologació de la gespa per a la pràctica del rugbi». Amb això, el VPC no té autorització per jugar el partit de lliga diumenge –sí que hi va jugar la selecció contra Catalunya, però no va ser un partit oficial. Llavors, dues opcions té el conjunt andorrà: o ajornar el matx com si hagués caigut la gran nevada, o demanar l'equip francès jugar a casa seva. Avui es decidirà per aquesta qüestió, però la taca en l'historial de l'Estadi Nacional es fa cada dia més gran, tan gran, tan escandalosa, que l'empresa Limonta Sport, encarregada de la catifa que hauria ser i no ho és –de moment– és en el punt de mira. «Qui ha muntat la gespa no ens va informar que hauria de passar temps perquè assentés», diu Jordi Beal, que assegurava ahir que si ho haguessin sabut, s'hagués acabat el muntatge «en maig i no en setembre». «El problema és d'assentament», confirmava el tècnic del Govern, que amb un «és possible» responia a la pregunta sobre la presumpta negligència de Limonta Sport.

Segons Beal, «no hi ha hagut mala manipulació, si hi hagués hagut es demanarien responsabilitats», però el que sí que ha quedat clar és la manca d'informació per part de l'empresa encarregada, perquè no es va dir en el seu moment que aquesta gespa necessita mesos per obtenir els paràmetres que exigeix la IRB. El gra de cautxú ha d'estar en uns barems entre 0,2 i 0,8 de gruix, i ara és «a la franja alta», segons Beal. Això significa que, per una part, «la compactació és menor a llarg termini», el que esdevé en la situació actual que el terreny de joc no ha tingut el temps suficient per aconseguir-ho, però per altra part, «en cas de pluja el drenatge és molt bo». Aquest consol ara no serveix, perquè el VPC ha de buscar solucions a un problema que apareix a tres dies del seu debut, i fins avui tampoc no se sabrà la data de la pròxima anàlisi que, previsiblement, segons el Govern, hauria de ser positiu i en menys de dos o tres setmanes. «Estem tranquils, si no juguem aquí jugarem allà o ajornarem el partit», va dir el president del club, Pep Escolà, que va confirmar que avui un tècnic de la Federació Francesa (FFR) visitarà l'Estadi, com ja era previst, per donar el vistiplau a la instal·lació. Però qui sap...



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT