PUBLICITAT

La zona sud pot quedar com a reserva arqueològica

  • Els arqueòlegs treballen amb la hipòtesi del poblat, no del castell
LAIA F.MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els arqueòlegs treballen al Jaciment de la Margineda, aquesta setmana. Foto: ÀLEX LARA

Aquesta setmana l'equip de cinc arqueòlegs ha començat a treballant en la vuitena, i probablement definitiva, campanya arqueològica al jaciment de la Margineda, pel que fa a l'àrea delimitada que coneixem. Ara bé, tal i com va explicar Àlex Vidal, el director de la campanya, del departamanet de Patrimoni Cultural, això no tindria perquè voler dir que finalitza del tot. Amb precaució i cautela, Vidal va dir que «en el futur es podria plantejar d'obrir l'àrea delimitada del jaciment» ja que els arqueòlegs «el veiem tallat; per un costat hi ha unes cases modernes que sabem que cap allà no hi ha res, cap al nord.

Però a la zona sud, que hi ha vegetació, s'havien fet alguns sondejos i caldria analitzar si seria interessant mirar aquella àrea». Estem parlant de la possibilitat que «el poblat s'allargués», no és descartable, així doncs «pot ser que s'estengui 5 metres o 20 metres, no ho sabem. Però pot haver-hi indicis que en aquella zona hi quedés alguna cosa». Si aquests es confirmen, «la zona pot quedar com una zona en reserva arqueològica», no tant per iniciar ara mateix noves campanyes, sinó que «pot ser d'aquí deu anys, quan tinguem analitzat tot allò que hem extret».

MILERS DE PECES/ Les campanyes arqueològiques al jaciment de la Margineda van començar el 2007, quan van aparèixer les primeres estructures.

Un jaciment molt ric en troballes, en el qual «s'han recuperat milers de peces». Vidal va parlar d'una quantitat «bastant àmplia» que inclou: «la vaixella d'ús quotidià, eines del camp, objectes de ferro i bronze, d'ornament de la vestimenta o associats a activitats de cuina, com unes tisores».

La vuitena campanya, va «en la mateixa línia que les anteriors» i que han permès «diferenciar diverses fases cronològiques. Hi ha una fase de l'edat del bronze documentada, després tenim la fase dels segles V al VII d.C, una altra del segles X i XI i finalment la dels segles XII i XIII». Aquesta última és «la més evident i visual».

Vidal va explicar que «els indicis dels últims anys apuntarien que es tractaria d'un poblament», deixant doncs cada vegada més de banda la hipòtesi inicial que parlava d'una fortalesa o castell, concretament el de Sant Vicenç. De totes maneres, Vidal va dir que «un cop finalitzada l'excavació, encara s'ha d'analitzar tot el material, i per tant, s'han de veure els resultats de la ceràmica, que és la que finalment data i acompanya els estrats que excavem», i per tant, fins que no estigui tota revisada, els arqueòlegs no volen afirmar ni negar res.

La vuitena intervenció tindrà un mes de durada i l'equip està format per cinc arqueòlegs i la direcció, que es fa des de Patrimoni Cultural. «És una intervenció com de l'any passat, subvencionada per Molines Patrimonis i Govern d'Andorra, juntament amb el comú d'Andorra la Vella que aporta recursos tècnics i humans».

De moment, l'equip porta deu dies treballant-hi. Actualment, «estem centrats en dos àrees. Un dels espais domèstics que queda a la zona est, i un altre que queda a la part nord».

El Jaciment de la Margineda és un dels béns culturals del país que se suma a les Jornades Europees del Patrimoni 2014 i demà celebra una jornada de portes obertes, amb visites guiades i gratuïtes entre les deu del matí i la una de la tarda.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT