PUBLICITAT

Pozo exposa les similituds entre Andorra i l'Aran al Parlament

  • La representant dels Verds es convidada a la comissió
J.R.
ESCALDES-ENGORDANY

Jael Pozo, representant dels Verd d'Andorra, va compareixer ahir al Parlament de Catalunya per exposar les similituds entre Andorra i la Vall d'Aran que els consellers catalans poden tenir en compte en la redacció de la proposició de llei del règim especial d'Aran. Pozo, que va informar el síndic Vicenç Mateu i el cònsol de la Massana, David Baró, va comparèixer en representació dels Verds i a proposta de la diputada Sara Vilà, representant d'ICV-EUIA a la comissió d'afers institucionals i coneixedora de la realitat andorrana.

En la seva exposició, que va durar uns 10 minuts, Pozo va subratllar que el procés amb aquesta proposició de llei «ens recorda d'alguna manera el nostre procés constituent del 1993». La política ecologista es va felicitar per haver trobat «una gran descoberta» pel que fa a la similitud entre el model polític aranès i l'andorrà, i va remarcar que aquesta revelació l'ha sorprès perquè «som uns grans desconeguts a banda i banda dels Pirineus malgrat les pròximitats geogràfiques i els lligams històrics».

Pozo va detallar la composició del Consell General, la seva divisió en circumscripció nacional i parroquial i la regla d'Hond modificada que s'aplica i el mètode de la resta més alta. Així, va precisar que la barrera electoral del 7,5% que s'aplica «afecta especialment a formacions més petites com la nostra, que després d'11 anys d'activitat política els Verds d'Andorra encara no tenim representació al Consell General». Per això, va animar als consellers catalans a defensar un sistema de distribució de vots «que sigui el més representatiu possible» i que eviti el bipartidisme.

Govern i comuns / En relació al procés constituent, Pozo va ressaltar «el capítol de Drets i llibertats i un altre de deures i de responsabilitats», que van facilitar el model de transferències entre el Govern i els comuns. La representant dels Verds va insistir en l'escassa connexió entre les zones del Pirineu, defensant la construcció d'una Europa de les regions. «Virtus Unitia Fortior; La unió fa la força», va proclamar al Parlament per propugnar una defensa dels interessos comuns «ja que així serem més forts que anant separats. Un veïnatge, va dir, que permetrà intercanviar informacions, experiències i protocols de treball.

Pozo va posar com exemple la trobada de la xarxa de parcs transfronterers que va organitzar la setmana passada el Comú de la Massana, i va avançar que s'està treballant en xarxa a través d'una plataforma d'internet per «posar en comú les estratègies a seguir conjuntament 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT