PUBLICITAT

Martí destaca a l'ONU el neguit pel canvi climàtic

  • Recorda que per a un país de neu és un fenomen preocupant
EL PERIÒDIC
NOVA YORK

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, durant la seva intervenció a la cimera del clima, ahir Foto: SFG

El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, s'ha desplaçat a Nova York per participar a la 69a Assemblea General de les Nacions Unides. El cap de l'Executiu va assistir ahir a l'obertura del debat general i està previst que presenti el seu discurs davant l'assemblea el proper dissabte a la tarda. La presència a l'ONU s'ha completat amb la participació a la Cimera del Clima, en què Martí ha parlat de la preocupació d'Andorra pel canvi climàtic, i la primera Iniciativa Global per a l'Educació en Primer Lloc (GEFI).

En la cimera sobre el clima, tal com van informar des de l'Executiu en un comunicat, el cap de Govern va fer una intervenció en què va ressaltar la preocupació que representa aquest fenomen per a un país com Andorra, que té en la neu un dels seus principals motors econòmics.

D'altra banda, la GEFI va ser engegada pel secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-Moon, el 2012 amb l'objectiu d'estimular un compromís polític i financer per tal d'aconseguir per a l'educació els Objectius del Mil·lenni. La iniciativa situa l'educació com una de les màximes prioritats de l'organització amb tres grans eixos de treball: escolarització per a tothom, millora de la qualitat de l'ensenyament i promoció de la ciutadania global.

«països campions» / Les Nacions Unides van decidir convidar alguns estats considerats com a «països campions» per donar suport i visibilitat a la iniciativa entre els governs. Actualment són 11 països corresponents a les cinc regions de Nacions Unides: Andorra, Austràlia, Bangladesh, Benín, Brasil, la Xina, Croàcia, Dinamarca, República Dominicana, Etiòpia, Guyana, Moçambic, República de Corea, Sud-àfrica, Tunísia i els Estats Units.

En la seva intervenció, el cap de Govern va insistir en què l'educació constitueix la clau per fomentar el desenvolupament i l'equitat en les societats. També va voler destacar que Andorra disposa de tres sistemes educatius públics i gratuïts (francès, espanyol i andorrà) que afavoreixen el plurilingüisme i la multiculturalitat de la societat andorrana.

Paral·lelament, el cap de Govern va mantenir una trobada amb el seu homòleg luxemburguès, Xavier Bettel. Luxemburg ocuparà la presidència de la Unió Europea durant el segon semestre de l'any que ve. En aquesta trobada els dos mandataris van valorar l'evolució dels estàndards internacionals en matèria d'intercanvi d'informació en el marc de la Unió Europea i de l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE).

El ministre Saboya, per la seva part, va mantenir trobades bilaterals amb els seus homòlegs de Bulgària, Lituània, Romania i Islàndia. També va formalitzar l'establiment de relacions diplomàtiques amb Jamaica.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT