PUBLICITAT

La fiscalia veta la comunicació en la instrucció del cas de Lucía

  • El pediatra de l'hospital declara durant més de vuit hores davant la batlle Moreno per aclarir els fets
G. GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els pares de Lucía, Criado i Ribera, a la seu de la Justícia Foto: ÀLEX LARA

La instrucció per aclarir les circumstàncies en què va morir Lucía el passat 5 de febrer va donar un tomb ahir, quan la fiscalia va exhortar les parts, demandats i demandants, i els respectius advocats, a no comunicar sobre el contingut de les audiències. I això que la batlle instructora del cas, que és qui normalment té l'última paraula, no ha decretat el secret del sumari segons van explicar els pares de la nena , Josep Lluís Criado i Iolanda Ribera, molt angoixats. «El nostre advocat no ens ha volgut explicar res del contingut de les declaracions del doctor Medina, amb la qual cosa estem neguitosos, i més encara si pensem que no tenim cap notícia de que la batlle hagi decretat el secret sumarial», va argumentar ahir el pare de Lucía, Josep Lluís Criado, que no entén el posicionament de la fiscalia en l'afer. «Nosaltres estem parlant de la nostra filla, no discutim si el doctor Medina és un bon professional o no, però pensem que en el nostre cas no va estar a l'alçada de les circumstàncies, hem acudit a la Justícia perquè pensem que la nostra filla no va rebre el tracte que mereixia ni una atenció correcte», va reiterar Criado. I va afegir que «malauradament parlem de la filla que hem perdut i pensem que tenim dret a parlar-ne, a expressar-nos, sense entrar en les actuacions posteriors d'uns i altres». Una vegada més, els pares de la nena temen que es pugui instrumentalitzar la instrucció de la querella que van presentar el juliol passat i que va ser acceptada per la Batllia, des de l'Administració central. Avui declararà el tercer metge encausat, responsable dels trasllats sanitaris, Josep Gómez. Abans d'ahir ho va fer el director del Servei andorrà d'Assistència Sanitària (SAAS), Lluís Burgués, i ahir ho va fer Manel Medina cap de Pediatria al moment dels fets, de les 10 del matí a un quart de set de la tarda. Tots tres responen a l'acusació d'un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu, arran de la querella presentada pels pares de la nena.

responsabilitat política / El director del SAAS va considerar que qui ha de respondre de l'atenció mèdica prodigada a la nena és Medina, argumentant que la decisió d'acceptar-la a l'hospital era seva. Cosa que va argumentar explicant que l'Hospital de Meritxell, manca de protocols per acceptar i traslladar pacients d'un centre a un altre, i és el cap d'unitat qui decideix. En quant a la responsabilitat que pugui tenir Gómez en la ineficiència del trasllat de la menuda quan aquesta va començar a mostrar símptomes clars d'empitjorament, Burgués va explicar que si va fallar, «era una qüestió política».

els fets / Criado i Ribera van presentar la demanda legal contra Burgués, Medina i Gómez el passat 9 de juliol, després que l'hospital donés el cas per tancat. Criado i Ribera van presentar a la secció penal de la Batllia una querella per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu contra els doctors i el SAAS. El 23 de juliol passat, la batlle Moreno va comunicar als pares de la Lucía que acceptava les querelles que havien presentat. Dos dies després, segons fonts properes al cas, la batlle instructora va informar les parts que decretaria la redacció d'un nou peritatge per avaluar les circumstàncies i les causes que van portar a la mort de la nena de seguida que conclogui el període d'aportació de proves.

l'òbit / Lucía va morir a l'Hospital de Meritxell a causa d'una perforació de l'intestí prim, problema que ja va tenir en néixer amb poc més de 25 setmanes de gestació, a Barcelona. A la nena només li faltaven 21 dies per passar el període postnatal més crític, segons els metges de la secció de neonatal del Clínic de Barcelona quan va ser traslladada a Andorra. Aleshores, el Clínic va demanar a l'hospital d'Andorra si se'n podia fer càrrec. En rebre una resposta afirmativa es va autoritzar el trasllat, però a les poques setmanes d'arribar a Andorra la nena va començar a perdre pes. L'estat de salut de la petita va empitjorar el passat 5 de febrer. A les dues de la tarda, els metges van decidir demanar un helicòpter per traslladar-la a Sant Joan de Déu o a l'hospital Taulí de Sabadell, però el trasllat no va arribar fins als volts de les onze de la nit, quan ja era massa tard.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT