PUBLICITAT

SDP rebutja fer front comú amb el PS contra la llei del patrimoni

  • Els socialdemòcrates van proposar reunir el quòrum de consellers per anar al Constitucional
  • Bartumeu contesta que el rebuig del Grup Mixt es deu a la disconformitat amb alguns punts
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
33El ministre Esteve abans de la sessió del passat 24 de juliol. Foto: ÀLEX LARA

La modificació de la Llei de patrimoni cultural, aprovada el 24 de juliol al Consell General, ha seguit un camí sinuós i envoltada de polèmica per aquells que consideren que DA s'ha plegat a interessos particulars i que el nou articulat deixa indefensos els monuments, argument que ha estat insistentment rebutjat pel Govern i el seu grup parlamentari.

El Grup Parlamentari Socialdemòcrata, després d'informar als coprínceps de les seves sospites d'inconstitucionalitat, ha fet un pas més i a principis d'aquest mes va traslladar una proposta al grup mixt-SDP molt clara: «Unir esforços per tal d'assolir el quòrum mínim de consellers –sis– que exigeix l'article 99 de la Constitució per interposar conjuntament un recurs d'inconstitucionalitat contra la llei de modificació de la llei del patrimoni cultural».

Fonts dels grup del PS van destacar que amb aquesta iniciativa van «traspassar fronteres polítiques pel bé del país», deixant clar que les males relacions existents amb SDP no es van tenir en compte.

La carta data del 4 de setembre, i el 22 de setembre Jaume Bartumeu donava una resposta negativa en la qual argüia que el vot negatiu del grup mixt en la sessió del Consell General va estar originat perquè no estaven d'acord amb determinades disposicions però que en cap cas tenien indicis d'inconstitucionalitat.

La carta del PS, signada per David Rios, anava adjuntada per un informe jurídic que avala la postura dels socialdemòcrates.

TAMBÉ A LES FILES DE DA / No cal buscar gaire enrere a l'hemeroteca per recuperar unes manifestacions del ministre de Cultura, Albert Esteve, que defensava que el Govern té la potestat de protegir el patrimoni. El conseller de DA Xavier Montané –que com a ministre va defensar la llei ara modificada– es va absentar de l'hemicicle per evitar la disciplina de vot, ja que la modificació va ser aprovada en solitari pel Grup Parlamentari Demòcrata.

L'informe del PS detecta bàsicament tres punts susceptibles de vulnerar la Carta Magna. El primer, que es donen atribucions als comuns que la Constitució diu que han de ser per al Govern, i el PS entén que aquesta llei no pot modificar les competències dels comuns i del Govern en aquesta matèria. Segon, l'informe al·lega que per donar més atribucions als comuns en aquest àmbit és necessària una llei qualificada. Finalment es qüestiona el silenci administratiu a favor del ciutadà en considerar que és una norma contrària a la normativa urbanística d'atorgament de llicències. La consellera del PS Rosa Gili va apuntar que hi ha interessos polítics i electorals que han condicionat el posicionament de DA.

L'informe jurídic en mans del grup socialdemòcrata és taxatiu i recorda que «l'Estat té competència exclusiva en matèria de patrimoni cultural.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT