PUBLICITAT

El ministre poeta

  • Albert Esteve fa una criada a la consciència social per protegir el patrimoni del país
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELA

Periodic
Acte d'inauguració de l'exposició Benvingudes a casa vostra, ahir al vespre. Foto: ÀLEX LARA

«Conèixer, aprendre a valorar, és més eficaç per voler protegir el Patrimoni que qualsevol legislació, perquè el que estimem, ho protegim» . Aquest és l'objectiu de la mostra Benvingudes a casa vostra. Les obres d'art fora d'Andorra que el ministre de Cultura, Albert Esteve, va inaugurar ahir davant l'assistència de diverses autoritats del país, amb unes paraules de crida a la responsabilitat ciutadana, tan necessària tenint en compte la nova llei dels entorns de protecció que hi ha sobre la taula. Tant de bo tingui raó el ministre afirmant que «el fet de conèixer el nostre Patrimoni és de les millors mesures de protecció. El que coneixem ho estimem, i el que estimem, tenim tendència a cuidar-ho».

Perquè el que es perd, costa molt recuperar-ho. Cultura n'és conscient després de dos anys treballant en aquesta mostra. Tal i com deia la Marta Planas, el ministre creu que «l'ideal seria anar-la fent períodicament perquè totes les generacions tinguessin l'oportunitat d'estar en contacte amb el nostre Patrimoni, però no és fàcil organitzar aquest tipus d'exposició. No és només el cost econòmic, sinó molts altres factors. Són obres fràgils i que no sempre estan disponibles per viatjar». De totes maneres, «les relacions amb el MNAC han estat molt bones i això obre les portes a futures col·laboracions». De fet, el ministre va reconèixer que li han arribat veus que el MNAC podria estar interessat en les pintures morals de Santa Coloma, propietat del Govern, per exposar-les amb el conjunt, ara bé, «ens trobaríem amb el mateix problema que l'absis i l'absidiola de Sant Esteve, peces molt fràgils de que puguin viatjar». Això si, que quedi clar, parlem del interès en exposar-les, no de comparar-les.

Però, hi hauria alguna possibilitat de que aquestes o d'altres obres tornessin, com ho van fer les de Santa Coloma el 2007? «Ara no podem reescriure la història. Aquestes obres es van comprar de manera legítima i van sortir legalment d'Andorra. Un altra cosa es que tinguem l'obligació amb la Llei de Patrimoni d'intentar recuperar tot el que estigui a la nostra disposició».

Són les de la família Bosch – dues peces del conjunt de Sant Esteve – algunes d'aquestes disponibles? I si fos així, per què no estan a la mostra? «Doncs se'ls hi va fer una oferta, hi havia un pre conveni signat, però el Consell finalment no va aprovar el crèdit per a l'adquisició i no es va poder dur a terme. Ells ho tenien coll avall que estava fet, i no es que hi hagi ressentiment, però si estan dolguts». El ministre però, no llança la tovallola: «hem de deixar temps» i per altra banda, també cal pressupost: «representen una despesa importantíssima difícil d'afrontar». De totes maneres, Esteve va explicar ahir que s'hi està treballant «jo m'he vist amb ells alguna que altra vegada, i les portes les hem de deixar obertes de cara al futur». Si mai arribem a una entesa, la «Llei de Patrimoni ens obliga».

I per acabar el seu discurs inaugural, el ministre va demanar perdó per «la gosadia» de posar-se a la pell d'una de les obres, i recitar un poema que ell mateix ha escrit, uns versos emotius que van arrancar els aplaudiments de tots els presents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT