PUBLICITAT

Burgués nega tota responsabilitat en la mort del nadó a l'hospital

  • La batlle inicia els interrogatoris que continuen avui i demà amb els doctors Medina i Gómez
  • Els tres metges afronten un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director del SAAS, Lluis Burgués, i la ministra de Sanitat, Cristina Rodríguez, en la roda de premsa per la mort de Lucía, el febrer passat Foto: TONY LARA

El director del Servei andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS), Lluís Burgués, va ser el primer en declarar ahir davant la batlle Moreno, que instrueix el cas de la nena prematura morta a l'hospital el passat 5 de febrer. Burguès va arribar a la Batllia pels volts de les nou del matí i no en va sortir fins a tres quarts de dues de la tarda. Després de gairebé cinc hores d'interrogatori, el director del SAAS va sortir del despatx de la jutge distès i va manifestar que la declaració s'havia desenvolupat amb tota normalitat i correcció, però va declinar fer cap comentari sobre les explicacions que havia donat sobre el cas. Fonts properes a la instrucció però, van assenyalar que Burgués va desinhibir-se de qualsevol responsabilitat sobre el tracte mèdic donat a la nena, assegurant que compareixia com a director del SASS que gestiona «un hospital amb qualitats i mancances, però no com en qualitat de metge». Mantenint-se en aquest posicionament, Burgués no va voler declarar sobre les afirmacions que havia fet als pares de la nena en el sentit que l'hospital no estava preparat per ocupar-se'n, ni sobre les que havia fet a la mateixa ministra de Sanitat, Cristina Rodríguez, en el sentit de que no es tornés a acceptar mai més un nadó susceptible de requerir una intervenció quirúrgica, ja que els quiròfans de l'hospital no hi estan adaptats. Unes declaracions que els pares de la menuda aconsellats per un bufet d'advocats de Barcelona, van gravar i presentar com a prova.

responsabilitat del pediatra / El director del SAAS també va considerar que qui ha de respondre de l'atenció mèdica prodigada a la nena és Manel Medina, cap de Pediatria de l'hospital en el moment dels fets. A més, va afegir que no tenia cap responsabilitat en el trasllat i posterior ingrés a l'hospital de Meritxell de la nena que estava atesa al Clínic de Barcelona. I això perquè l'Hospital de Meritxell, manca de protocols per traslladar els pacients d'un centre a un altre, i és el cap d'unitat qui decideix. De la mateixa manera, Burgués va defensar que quan el quadre clínic de la nena es va complicar, el fet que el trasllat a Barcelona o a Toulouse fallés en no disposar d'un helicòpter o una ambulància adaptada, «era una qüestió política».

Més declaracions / A la declaració de Burgués també hi va assistir el seu advocat, l'advocat dels querellants ja que ho havien sol·licitat a l'hora de presentar la querella, i el ministeri fiscal. Avui és el torn del cap de Pediatria de l'hospital, Manel Medina, i demà declararà el responsable dels trasllats sanitaris, Josep Gómez, tots dos encausats com Burgués per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu, arran de la querella presentada pels pares de la nena, Josep Lluís Criado i Iolanda Ribera. Burguès va afrontar ahir les qüestions aixecades per Criado i Ribera, com el fet que l'hospital acceptés fer-se càrrec de la nena prematura quan ell mateix havia admès que no tenia l'equipament per fer-ho. I també va haver d'explicar en quines circumstàncies havien desaparegut una sèrie de proves com els enregistraments de vídeo de la sala de nadons, perquè Criado i Ribera també van presentar una altra querella per un delicte major de destrucció o amagament de documents o subsidiàriament, un delicte menor de destrucció o ocultació d'enregistraments tècnics contra ell.

De fet, algú va desconnectar les càmeres de vídeo de la secció de neonatal de l'hospital durant unes hores precises, segons recullen els peritatges i l'informe final que van demanar els pares del nadó prematur. Uns informes que «es desmarquen moltíssim dels informes que va encarregar l'hospital i que assenyalen importants negligències i mancances», van reiterar Criado i Ribera. Els querellants també demanem que es processi totes les persones que puguin tenir alguna mena de responsabilitat en els fets, si la instrucció ho demostra. I és que els informes conclouen que el doctor Medina hauria comès irregularitats en l'assistència que va donar a la nena quan mostrava signes clars de desmillora, ja que no li va fer les proves mèdiques pertinents. I també subratllen que no es van seguir els plans terapèutics que havia recomanat l'hospital Clínic de Barcelona. En quant al doctor Gómez, responsable de les urgències i dels trasllats sanitaris de l'hospital, els informes conclouen que hi va haver falles importants en els protocols de trasllat, i en l'organització del mateix trasllat.

la querella / Criado i Ribera van presentar la demanda legal contra Burgués, Medina i Gómez el passat 9 de juliol, després que l'hospital donés el cas per tancat. Criado i Ribera van presentar a la secció penal de la Batllia una querella per un presumpte delicte d'homicidi per imprudència professional greu contra els doctors i el SAAS. El 23 de juliol passat, la batlle Moreno va comunicar als pares de la Lucía que acceptava les querelles que havien presentat.

Dos dies després, segons fonts properes al cas, la batlle instructora va informar les parts que decretaria la redacció d'un nou peritatge per avaluar les circumstàncies i les causes que van portar a la mort de la nena després d'una llarga agonia de més de nou hores, de seguida que conclogui el període d'aportació de proves que va encetar ahir, amb la declaració de Burgués i que continuarà, entre altres, amb les declaracions dels dos altres encausats. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT