PUBLICITAT

«L'arrencament»

  • La tècnica del ?strappo' serveix a la mostra ?Benvingudes a casa vostra' per explicar la «desubicació, el desarrelament i el desmembrament»
L. F. M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La cap de l'Àrea de Museus, Marta Planas, explicant la tècnica de l'strappo Foto: TONY LARA

Just després de l'arbre de família de l'entrada, i del cartell Benvingudes a casa vostra, a la primera sala, un shock visual que aconsegueix posar el visitant en situació. Un mur, les seves obres han estat arrancades, pintura vermella com la sang i paraules destacades: «violència», «arrancar», «esquinçar»... aquests són els significats d''strappo, la tècnica que consisteix en l'arrancament superficial de la capa pictòrica d'una pintura mural, de manera que perd el volum i es torna plana: «un sistema perillós per la integritat de l'obra», explica la cap de l'Àrea de Museus, Marta Planas. Perillós per dos motius: perquè només s'extrau la capa superficial, i a l'enlluït del mur hi queda la marca dels estrats de la pintura inferiors, i perquè «el nou suport mai serà capaç de restituir a l'obra la transparència que tenia in situ».

L'avantatge és el poc pes que adquireix l'obra arrancada, que queda com si fos una pintura sobre tela o sobre fusta. Ara bé, «deixa de formar part d'un conjunt, d'un bé immoble, per convertir-se en un bé moble, i per tant, capaç d'ubicar-lo en qualsevol context (museu o col·lecció), amb el cost ineludible de la pèrdua de part del seu valor i significat».

L'strappo, doncs, també remet a la «desubicació, el desarrelament, desmembrament o pèrdua» i representa, de forma simbòlica, «l'arrencament dels que ens pertany». Aquest concepte, endurit amb les imatges fotogràfiques de quan es va realitzar l'arrancada de les pintures de Santa Maria de Taüll, serveix per començar l'exposició, explicant aquest «desmembrament familiar» i també per mostrant que «un cop surten les obres de l'església, la pèrdua és irreversible». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT