PUBLICITAT

El gossos animen El Cedre

  • Les sessions tenen l'objectiu d'estimular l'estat cognitiu dels padrins
I.M.C.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un gos dóna la pota a una padrina durant la sessió de teràpia, ahir Foto: TONY LARA

Diuen que el gos és el millor amic de l'home, i sembla que no només per la fidelitat i la companyia que ofereixen a canvi de pràcticament res. Al Centre Sociosanitari el Cedre en són conscients i per aquest motiu volen consolidar una teràpia alternativa a les convencionals on els gossos en són els protagonistes. Ahir un grup de padrins amb un grau de dependència elevat van rebre la visita de tres dels gossos de teràpia de l'Associació Canina d'Andorra (ACANA), i per les reaccions dels residents sembla que funciona.

El coordinador assistencial del Cedre, Sergi Carijo, va explicar que amb els animals «es fan diferents activitats segons el grau de dependència, amb l'objectiu d'aconseguir una estimulació de l'estat cognitiu». La teràpia millora l'estat anímic dels padrins i «augmenta la interacció amb la resta d'usuaris a partir de la que tenen amb els gossos». El centre està distribuït en unitats funcionals segons la dependència, el que permet diferenciar objectius en les teràpies segons el grup. La participació dels padrins en aquesta és molt gran. Segons Carijo «entre el 80 i el 90 per cent de persones grans de cada grup han confirmat la voluntat de participar en aquestes sessions, dels 150 padrins - siguin residents o només usuaris de dia - com a mínim 100 seguiran aquesta teràpia». El Cedre vol mantenir la col·laboració amb l'ACANA i ampliar el número de teràpies, que ara es fan cada 20 dies.

En cinc minuts amb els animals els resultats es podien veure amb la gent gran que participava a la sessió, amb mirades perdudes que es trobaven quan els animals s'apropaven i somriures que començaven a aparèixer. La paciència dels gossos és infinita. Un d'ells, fins i tot, es va deixar posar un mitjó, una bufanda i una mena de barret com a teràpia per aprendre «en quin ordre s'han de posar les peces de roba, en quin ordre van i com es col·loquen», segons va explicar la presidenta de l'ACANA, Anna Marquès. «Quant més sovint i més constant sigui la teràpia, millors resultats es poden veure», va afirmar Marquès. Un dels objectius un cop es consolidi el seu ús, és fer les teràpies de forma setmanal. Les possibilitats són múltiples i segons Marquès «treballem objectius més concrets segons el perfil que ens faciliten els professionals del centre». A més, Marquès va afirmar que «els exercicis que podem treballar amb els gossos per poder assolir aquests objectius, ja siguin a nivell físic, motivacional o cognitiu».

L'Associació Canina / ACANA fa quatre anys que està establerta al país, impartint cursos de formació particulars o grupals, afavorint la tinència responsable d'animals, l'educació canina o realitzant teràpies amb els gossos. L'objectiu és afavorir «tot el que sigui difusió del gos en el nostra societat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT