PUBLICITAT

El Consell General celebra amb una performance la donació de Roqué

  • L'artista regala l'escultura ?Off' en reconeixement del seu país
L. F..M
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Performance del ballarí Cesc Gelabert amb l'obra ?Off?, ahir al Consell General Foto: TONY LARA

El ballarí Cesc Gelabert va ser l'encarregat de presentar al públic ahir al vespre l'arribada de l'escultura d'Agustí Roqué al vestíbul del Consell General, a través d'una performance que representava la trobada de l'obra escultòrica amb l'espai arquitectònic que a partir d'ara serà casa seva.

Off és «una peça única» i «emblemàtica» per a Roqué, ha voltat per Europa dins de diverses exposicions de l'artista: Espanya, França, Alemanya, Bèlgica... per, finalment, quedar-se a casa, no només metafòricament, també literalment, perquè els jardins de l'Hotel Mirador són els de la infància de Roqué. Casualment, Roqué volia donar l'obra al poble andorrà i el Consell General, com a «seu de la sobirania del poble», està situat allà. La institució, per la seva banda, està contenta i orgullosa de poder exposar-la, tal i com va dir el síndic general, Vicenç Mateu, durant la signatura del conveni de donació.

El consolidat artista, un dels més destacats de l'avantguarda de l'escultura de ferro a Europa, va explicar que va decidir regalar l'obra al Consell General en primer lloc perquè «sempre, com a andorrà, he estimat Andorra, el poble i aquestes valls», i també perquè el Principat li ha donat dues coses que no l'han abandonat mai al llarg de la seva carrera ni de la seva vida i «de les més importants per al meu desenvolupament personal», la llibertat i la pau.

Off és una peça creada el 1998 fruit de la investigació de materials fets de ferro tractat, alumini i una malla d'acer trobada en una fàbrica que subministrava materials a la NASA.

Què significa l'obra? Què vol expressar? «Això no us ho diré, sempre amb els amics, com amb l'Eduardo Chillida, que no es pot explicar que representa una peça». Sí va explicar Roqué que les seves exposicions i obres han tractat temes quotidians «com les baranes dels balcons o el transport».

Roqué és, fonamentalment, un creador d'espais i la seva obra li permet establir una reflexió personal sobre la comunicació social i endinsar-se en la conducta humana. Amb una forta consciència urbana i una concepció de l'espai bàsicament transitable, la seva experimentació artística s'ha diversificat amb l'ús d'una àmplia varietat de materials com el bronze, el formigó, el marbre i, principalment, el ferro i l'acer.

BPA té diverses obres d'aquest artista però al país també hi ha col·leccionistes privats amb obra seva. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT