PUBLICITAT

Reunió de parlaments dels Petits Estats

  • Els presidents es trobaran al Consell en la 9a Conferència
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una sessió al Consell General Foto: TONY LARA

Els propers dies 25 i 26 de setembre, el Consell General acollirà la 9a Conferència de Presidents de Parlament dels Petits Estats d'Europa que tindrà lloc al nou edifici del Consell General. Cada any la Conferència reuneix els presidents de parlament dels petits estats d'Europa a un dels països que en formen part. Andorra tanca la primera ronda, que va començar el 2006 per una iniciativa de Mònaco que va ser secundada per tots els altres petits estats, Andorra, Islàndia, Luxemburg, Liechtenstein, Malta, San Marino i Xipre. L'any següent, el 2007, s'hi va afegir Montenegro que havia assolit la condició d'estat arran de la separació de la federació amb Sèrbia.

Intercanvi d'idees / Des del Consell General destaquen que els debats mantinguts en cada ocasió han afavorit el coneixement mutu i l'intercanvi d'idees sobre les pràctiques de cada estat sobre determinades matèries que es proposen en cada conferència. De caràcter informal, aquesta reunió es converteix en un espai per desenvolupar una relació entre els caps de la institució representativa nacional d'estats que, dins de la seva diversitat, comparteixen problemàtiques molt similars. Entre d'altres, aspectes relacionats amb l'economia, les finances, la nacionalitat, la seguretat o la immigració han centrat alguns dels debats d'aquesta sèrie de, fins ara, vuit reunions. La Conferència té assegurada la continuïtat en una nova ronda que reprendrà el Consell Nacional de Mònaco, que l'acollirà el 2015.

A l'edició d'Andorra, està confirmada la presència de representants dels parlaments de tots els països que debatran tres temes. El primer, Aspectes d'actualitat i perspectives en els parlaments dels petits estats d'Europa, comptarà amb la presentació del Pere Vilanova, catedràtic de Ciència Política a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. El segon tema, La sortida de la crisi en els petits estats: criteris, polítiques i resultats, serà presentat per Francesc Granell, catedràtic d'Economia Aplicada (Organització Econòmica Internacional) a la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona. I el tercer tema Aportació dels petits estats a la governança democràtica, serà exposat per Jordi Capo, catedràtic de Ciència Política i de l'Administració a la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT