PUBLICITAT

L'estiu ha estat fred a tot el país i plujós sobretot el darrer tram

  • Al juliol es van registrar anomalies de menys 7 graus respecte a la mitjana, i a l'agost de menys 5
  • Les prediccions internacionals apunten cap a una tardor plujosa i només freda al final de l'estació
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Un pare i un fill a la plaça del Poble de la capital, sota una intensa pluja. Foto: TONY LARA

L'estiu meteorològic, és a dir, el juny, el juliol i l'agost, ha estat més fred que la mitjana, i normal en termes de precipitacions, tot i que en el darrer període la pluja ha fet acte de presència «de manera destacada». En el cas de les temperatures, les anomalies «han oscil·lat entre els 0,3 i 2,4 graus inferiors respecte a la mitjana climàtica de l'estiu», segons apunta el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya d'Andorra (Cenma). Això si, al juliol, mes que va ser molt fred, les anomalies van arribar a ser de menys 7,1 graus pel que fa a temperatures màximes. A l'agost, una mica menys fred, les màximes van ser de mitjana 5,4 graus més baixes. En canvi el juny va ser «normal o lleugerament càlid».

Les principals diferències de l'estiu 2014 respecte a la mitjana climàtica d'Andorra, la qual s'extreu de l'Atles Climàtic (ACDA) del període 1971-2000, les trobem al sud del país. Aquesta situació es deu a que s'han produït «diverses entrades d'aire de component nord» que han refredat l'ambient i han portat núvols, els quals han frenat l'ascens de temperatures, va explicar la investigadora del Cenma, Laura Trapero. Aquesta situació ha afectat sobretot la zona sud, tenint en compte que l'entrada de vents del nord ja és més habitual a la zona nord.

El comportament meteorològic arribat del nord ha comportat, en general, que mentre les temperatures mínimes han estat relativament normals o una mica més fredes, les màximes han estat molt més baixes, «molt fredes». Les mínimes es donen a la nit i, per tant, no es pot considerar que les nits d'aquest estiu hagin estat especialment fredes. Però en canvi, el Cenma també destaca que durant aquest estiu no s'ha viscut cap episodi d'onada de calor.

El Cenma compta des de l'any 2009 amb quatre estacions meteorològiques i ha estat la de més al sud, la de Perafita (a 2.415 metres), la que ha registrat temperatures més fredes que l'habitual. La temperatura mitjana s'ha situat en els 8,9 graus, quan el registre de l'ACDA situa la mitjana en els 11,3 graus. En canvi l'estació de Sorteny, la de més al nord, ha tingut una temperatura mitjana de 14,9 graus aquest estiu, només 0,3 graus més baixa que el registre de l'ACDA.

Precipitacions irregulars / Pel que fa a l'anàlisi de les precipitacions registrades els tres mesos, ha estat molt diferenciada. Metre que el juny va ser «anòmalament sec» (amb precipitacions entre el 50 i 70% properes al valor climàtic normal, que seria del 100%), al mes de juliol la pluviometria va millorar amb registres similars als normals per l'època (89%). Tot i que va ser de nou al sud del país on es van tornar a donar les principals diferències: l'estació d'Aixàs va registrar una anomalia del 149%.

I va arribar l'agost, que ha estat «plujós a tot el territori», va destacar Trapero, amb anomalies superiors al 125% a la meitat nord i al 140% al sud del país. De nou la zona més meridional és la que va viure un episodi més intens de pluges.

D'aquesta manera, s'han complert en part les prediccions de l'Agència Estatal de Meteorologia espanyola, (Aemet), que assegurava al juny que l'estiu seria més plujós de l'habitual i no especialment càlid.

SEGUIRÀ PLOVENT A LA TARDOR / Seguint amb les prediccions, i tenint en compte que aquesta setmana comencem l'estació de la tardor, l'agència meteorològica espanyola i també la NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) apunten cap a una tardor més plujosa del normal i amb episodis de grans temporals. Una de les característiques del temps durant aquest 2014 ha estat la inestabilitat, i sembla que seguirà sent així almenys durant els propers mesos.

Pel que fa a les temperatures, en principi es preveuen suaus, i no arribarà el fred fins ja el mes de novembre. Sembla –ara ja aventurant-se molt tal i com deixen clar els experts– que la neu arribarà just abans de l'obertura de pistes. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT