PUBLICITAT

Creix la moda adolescent de penjar autolesions a internet

  • Les xarxes socials es converteixen en un espai per exercir la violència i l'assetjament
  • Els joves senten que el dolor físic els ajuda a suportar el dolor emocional
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de joves en el rocòdrom situat al carrer Prat de la Creu de la parròquia d'Andorra la Vella Foto:TONY LARA

Andorra no escapa desgraciadament de la ‘moda' que es dóna en molts països del món de persones, especialment adolescents, que es provoquen lesions cada vegada amb més freqüència seguint una perillosa tendència que consisteix en fotografiar o gravar en vídeo autolesionant-se per pujar posteriorment les imatges als seus perfils de les xarxes socials o diferents plataformes d'internet.

Els experts consideren que el fet que un adolescent es faci mal a si mateix no és un problema nou, però compartir aquestes imatges en xarxes socials suposa una novetat preocupant, perquè publicar imatges i vídeos d'autolesió a la xarxa pot encoratjar altres infants vulnerables a seguir el seu exemple.

El cap del Servei de Salut Mental en funcions de l'Hospital de Meritxell, el Dr. Joan Obiols, va explicar que cada vegada són més els casos atesos en les consultes del centre sanitari. Tot i que no hi ha estadístiques, s'assegura que en el que portem d'any s'han atès i han augmentat significativament el nombre de casos.

Hi ha moltes raons per les quals els joves poden arribar a autolesionar-se. La necessitat de fer-se mal generalment prové d'un cúmul d'emocions molt difícils de suportar per a alguns joves. La autolesió pot ser una forma d'alliberar tensió o ira per provocar un dolor físic que són capaços de tractar d'una manera molt més senzilla que un sentiment emocional davant el qual no se senten capaços de manegar.

La psicòloga clínica i membre del Centre NIVI d'Andorra, Marta Compte, va indicar que, en general, es redueix la tensió amb una conducta aïllada i creient «que es més tallable el mal físic que el mal emocional». Especialment els joves senten que el dolor físic els ajuda a suportar el dolor emocional. Entenen, de manera equivocada, que el dolor alleuja la seva angoixa emocional.

EL NOU ASSETJAMENT ÉS CIBERNÈTIC/Facebook, Twitter i Tuenti es converteixen en un espai per exercir violència perquè molts adolescents pengen informació o fotos sense ser plenaments conscients del perill de patir ciberbullying, ja que les xarxes socials moltes vegades s'utilitzen per insultar o humiliar la víctima, van explicar els experts.

MÈTODES D'AUTOLESIÓ/ Hi ha molts mètodes d'autolesió però la realitat és que amb més freqüència es fan talls que un altre tipus de ferides. Una altra forma d'autolesionar és cremar-se la pell, colpejar-se contra algun objecte, pessigar, arrencar-se el pèl, mossegar, punxar, etc . Es tallen, es cremen, es donen cops al cap, es donen cops de puny, s'amputen les orelles, la llengua o, fins i tot, els genitals. La autoagressió sol començar en l'adolescència i normalment no busca trobar la mort, encara que constitueix un factor de risc de suïcidi en el futur. En la majoria de casos «pretenen tallar el mal i no la vida» va manifestar Compte.

TRACTAMENT/Un dels passos principals en el tractament de la autolesió és conèixer quina és la causa per la qual s'autolesionen, si no coneixem això no podem aprofundir realment en el veritable problema. L'objectiu del tractament és aconseguir l'equilibri emocional de la persona i de la mateixa manera, l'equilibri de la necessitat d'autolesió, «una vegada que ho aconseguim podrem treballar amb més facilitat» , va indicar. Quan es parla que trobin l'equilibri no s'està parlant de prohibir-los que realitzin la conducta, això no és una cosa factible dins de la teràpia però tampoc ser permissius amb la seva realització.

Un aspecte que s'ha de tenir en ment, és que en la majoria dels casos és una eina que els està ajudant a mantenir-se pel que s'ha de veure quina és la raó i entendre la autolesió com un símptoma d'alguna cosa més profunda. Compte va assenyalar que de cap manera s'ha de recórrer «a la reprimenda donat que s'ha de demostrar preocupació ja que també es mereixen ser felices». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT