PUBLICITAT

Els espanyols cobren un 44% més que els portuguesos

  • L'assalariat andorrà ha vist reduït el seu sou des de l'esclat de la crisi i ja no és el més ben pagat
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Treballadors de la construcció Foto: TONY LARA

Els residents espanyols cobren de mitjana 2.243 euros al mes. Són la nacionalitat amb el salari més elevat de tot el país, també per sobre dels andorrans, que cobren 2.124 euros mensuals. Els que cobren menys, d'entre les quatre nacionalitats principals, són els portuguesos. Són 1.556 euros de mitjana, una xifra que ha anat baixant paulatinament des que va esclatar la crisi, l'any 2008. Si es comparen els salaris mitjans dels que més cobren, els espanyols, amb els dels que menys cobren, els portuguesos, la diferència és més que considerable. Els primers cobren un 44% més que els segons.

Les dades, fetes públiques pel Centre de Recerca Sociològica de l'Institut d'Estudis Andorrans, mostren les grans diferències existents segons la procedència nativa dels treballadors del país. Aquest fet s'explica sobretot perquè bona part dels treballadors portuguesos són assalariats a sectors menys ben pagats que els que ocupen els espanyols o andorrans. Construcció, serveis o transports són els més concorreguts per treballadors del país lusità. En canvi al sector bancari i l'empresarial, sobretot alts càrrecs i directius, és on hi ha més espanyols i andorrans.

Seguint a espanyols i andorrans, els tercers més ben pagats dins el mercat laboral andorrà són els francesos. Cobren de mitjana 2.020 euros mensuals. Els gals, a més, són els que menys han notat l'estrall de la crisi econòmica. De fet han vist millorat el seu nivell de vida: Al 2008 cobraven 1.866 euros i ara cobren gairebé 200 euros més.

Qui més han notat l'efecte de recessió han estat els portuguesos, i també els andorrans. En el primer dels casos es deu sobretot a la delicada situació que ha viscut el sector de la construcció (acomiadaments, tancaments d'empreses, baixada de sous, etc.). En el segon dels casos hi ha afectat també les congelacions salarials al col·lectiu funcionarial. L'andorrà cobrava 2.184 euros el 2008, i ara cobra 60 euros menys (que a l'any representen 720 euros). I ja no és la nacionalitat més ben pagada.

Finalment, pel que fa als espanyols, cobren 100 euros més.

El doble d'espanyols que nacionals / A banda de cobrar més, la massa salarial d'espanyols representa el doble que la d'andorrans. Són 14.787 els primers, per 7.496 els segons. No massa lluny, hi trobem els portuguesos, que arriben als 7.136 assalariats. Això sí, hi ha 2.000 treballadors menys del país lusità que fa sis anys, 3.000 espanyols menys i 800 francesos menys. En canvi, el col·lectiu andorrà ha guanyat més de 600 treballadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT