PUBLICITAT

L'hospital transfronterer de la Cerdanya a ple rendiment

  • El Servei d'Urgències obre portes i tanca el procés de posada en funcionament del centre sanitari
EL PERIÒDIC
PUIGCERDÀ

Periodic
Una nena catalana va ser la primera persona atesa a Urgències, ahir Foto: ACN

L'hospital transfronterer de la Cerdanya funciona a ple rendiment. El trasllat del servei d'urgències i dels pacients ingressats posa punt final a un procés que va començar fa deu anys i que culmina amb la posada en servei del primer equipament sanitari a Europa destinat a atendre pacients de dos països diferents. Encara queden, però, alguns «problemes per solucionar» com per exemple crear un protocol per agilitzar la repatriació de difunts a França, establir pautes perquè la policia francesa pugui interrogar o agafar mostres a sospitosos atesos a l'hospital o unificar la prescripció de medicaments perquè alguns fàrmacs que s'utilitzen a Catalunya no estan permesos a França.

Ahir a les set del matí va entrar en servei l'àrea d'urgències de l'hospital transfronterer. Al llarg del matí, per evitar situacions de caos o confusions dels pacients, van funcionar alhora les urgències del nou hospital i les de l'antic. Fins quarts de dotze del matí no va arribar la primera urgència. La Noemí, una nena de set anys i catalana, va estrenar l'equipament. A la una del migdia va arribar el primer pacient francès a urgències, procedent de Porté Puymorens.

L'hospital transfronterer és pioner a Europa i és el primer centre que atén a pacients de dues nacionalitats diferents. L'equipament dóna servei a una població de 32.000 habitants, tant catalans com francesos, repartits entre la Baixa i l'Alta Cerdanya i el Capcir. Això és una dificultat afegida perquè obliga a establir protocols conjunts ja que l'atenció sanitària no és igual a França i a Catalunya. El director de l'hospital, Jordi Gassió, va admetre que encara hi ha «problemes per resoldre, com ara arribar a un acord per agilitzar la repatriació de difunts a França. La solució no està a les nostres mans, són els dos ministeris que s'han de posar d'acord», va explicar Gassió.

Fins que això passi, els pacients d'origen francès que morin en aquest hospital hauran de seguir el protocol estricte fixat, que obliga a embalsamar el cos i traslladar-lo al seu país amb un taüt de plom o de zinc. «Ara per ara,cal seguir tot el protocol, encara que estiguem a només 150 metres de la frontera», va assenyalar Gassió. Amb els naixements tampoc s'ha fixat encara un nou protocol. Però, com que fins ara l'hospital de Puigcerdà atenia parteres franceses, Gassió va afirmar que al nou hospital continuen fent el mateix tràmit que en l'anterior: donar d'alta el nadó tant a Catalunya com a França. «És un procediment que es fa des de fa anys i que no aporta problemes», va apuntar. Un altre assumpte pendent està relacionat amb els delinqüents que atengui l'hospital transfronterer. De moment, encara no s'han solucionat els límits de les competències ni s'ha concretat com actuar quan la policia francesa necessiti interrogar o prendre mostres d'un sospitós que estigui oficialment en territori català, al centre sanitari. Gassió va avançar que els caps de les policies de banda i banda dels Pirineus s'estan reunint per solucionar aquests entrebancs.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT