PUBLICITAT

Cinca diu que el pla de pensions del funcionariat no es pot dilatar

  • El ministre afirma que el temps va en contra la possibilitat d'oferir la millor solució, justa i equidistant
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alguns policies segueixen atentament part de la sessió del Consell General, ahir Foto: TONY LARA

La majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra va desestimar ahir les esmenes a la totalitat del projecte de llei qualificada de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública que havia presentat l'oposició, en un debat animat i fins i tot, càustic per part de la consellera del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que va retreure al ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, el fet d'haver centrat la seva carrera professional en el sector financer. Sigui com vulgui, el ministre de Finances, que va intervenir per explicar els canvis que introduirà la nova llei, va argumentar que «l'Estat encara està en una situació confortable i podria deixar passar una o dues legislatures més sense solucionar el tema, cosa que denotaria altra vegada la irresponsabilitat dels polítics perquè com saben tots els treballadors del sector públic, el sistema actual és econòmicament inviable, ara no es veu però d'aquí set, vuit o deu anys, quan hi hagi un gruix important de treballadors de l'Administració jubilats, ja serà tard». I va afegir que «una de les conseqüències de no fer res, és que cada any que passa ens resta anticipació i per tant, ens priva de donar una millor solució als treballadors». El ministre, que va reiterar que «la solució que proposem ara és millor de la que podríem proposar d'aquí un any o més», va defensar que «volem adoptar una posició justa i equidistant entre dos extrems», referint-se als més exigents ja siguin funcionaris o no. Cinca, que va dir que entenia el neguit de part del col·lectiu de la Policia perquè «tenen unes expectatives de dret que ja existien», també va insistir en tancar «l'escletxa entre els treballadors públics i la resta de ciutadans, i entre el sector públic i el sector privat». I va afegir que «per això el Govern va decidir conservar el complement de jubilació i per primera vegada crear un veritable pla de pensions regit per principis moderns de corresponsabilitat, entre l'empresa i el treballador en la gestió dels fons». Així si el PS va criticar que el Govern es desinhibirà de la gestió del fons segons el text entrat a tràmit parlamentari, Cinca va recordar que «l'Estat farà la mateixa aportació que el funcionari al fons de jubilació, fins al 3%». I es va felicitar de que «la creació del fons ampliï el nombre de beneficiaris del complement de jubilació entre els treballadors de l'Administració». Val a dir que l'impacte del fons per fer front als complements de jubilació dels funcionaris costarà a l'Estat entre cinc i deu milions d'euros, que el Govern inclourà en els pressupostos de l'any que ve.

Drets adquirits / En quant a la situació dels policies contractats abans del 2004, Cinca va dir que «s'intentarà respectar al màxim les expectatives de dret que ja tenen». Cal recordar que cap funcionari pagava per alimentar el fons a excepció de la Policia. Els policies i només uns quants, els que van entrar al cos abans del 2004, se'ls reté un 2% del salari per contribuir al complement de jubilació o prejubilació. Cinca havia explicat en més d'una ocasió que «si tinguéssim que dotar un complement equivalent al que avui cobra la Policia, s'hauria de dotar amb una retenció que estaria per sobre del 30% i alguns casos podria arribar al 40% perquè és una prestació molt important que una persona pot arribar a cobrar durant més de 40 anys». Així, el 2% del sou cobreix una petitíssima part del complement. Com que la prestació del complement és molt més important que el que es recapta, «els diners del fons s'utilitzen per pagar i el fons s'eixuga sempre».

Ahir alguns policies van seguir atents l'exposició de les esmenes per part del president del grup mixt –Socialemocràcia i Progrés–, Jaume Bartumeu, i de la consellera pel grup socialdemòcrata, Rosa Gili. De fet, quan la consellera va acabar la seva al·locució, van marxar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT