PUBLICITAT

DA nega que la Regla d'or sigui una concessió als anti-IRPF

  • Bartumeu replica que la gestió pública no és cap delicte
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu sense els companys de grup, ahir Foto: TONY LARA

El Consell General va aprovar la presa en consideració de la proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària i fiscal presentada pel Grup Parlamentari Demòcrata. Ho va fer amb els vots a favor del grup demòcrata i els vots en contra de l'oposició. Els grups de l'oposició van criticar durament la proposició de llei que van assegurar que és inconstitucional, i van subratllar el fet que doni potestats que no té al Tribunal de Comptes i que prevegi que pugui destituir càrrecs electes i inhabilitar-los durant sis anys. El conseller demòcrata que va defensar la llei, Daniel Armengol, va demanar tot i així el treball en comissió i va admetre que s'hauran de tenir en compte moltes de les aportacions de l'oposició i també del criteri del Govern.

Després de la lectura del resum del criteri del Govern que va llegir el ministre de Finances, Jordi Cinca, en què s'esmentaven nombroses consideracions al respecte del text, Armengol va reconèixer que hi ha modificacions que s'hauran de fer, però va garantir que no s'allunyaran de la voluntat de la llei, que en resum és «que no es gasti més quan més s'ingressi». Va recordar que el text preveu un límit a l'endeutament global i als dèficits pressupostaris, un límit a la pressió fiscal directa i també la despesa, i va remarcar reiteradament que això es proposa «per la pervivència i la sostenibilitat del país», i no per acontentar els contraris a l'IRPF, com l'han acusat.

El principal problema que va assenyalar Cinca és el fet de poder-se adaptar a la llei en el moment de la seva aprovació, i per això va considerar que s'hauria de fer més realista i adaptada al moment actual. En aquest sentit, però, el promotor de la llei va argumentar que «la bona gestió del Govern» ha demostrat que no ha calgut exhaurir el deute pressupostat i que segons ell es podria complir amb la llei, informa l'ANA.

Tribunal de Comptes / Una altra de les preocupacions compartides tant pel ministre com per les oposicions és el fet d'atorgar al Tribunal de Comptes competències que no li pertoquen i que podrien ser inconstitucionals. En aquest sentit, Armengol va admetre que l'informe vinculant del Tribunal de Comptes que preveu el text, «no hauria de ser vinculant», i que per tant es modificarà. No obstant, va assenyalar que «no renunciarem al control i al règim sancionador».

El president del grup mixt, Jaume Bartumeu, que va defensar el posicionament del seu grup, va titllar la llei d'inconstitucional i va alertar que si s'aprova així, «acabarà al Tribunal Constitucional». A més va manifestar la preocupació pel fet que «permetria destituir qualsevol cònsol, ministre o cap de Govern» i va indicar que «la gestió pública no és un delicte» i que sovint no es poden preveure factors que perjudiquen l'economia.

Per la seva banda, el president del grup socialdemòcrata, David Rios, no només va anunciar el vot negatiu a la presa en consideració sinó que també va avançar que «no veiem com millorar el text amb esmenes» i que per tant no en presentaran cap.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT