PUBLICITAT

Estrasburg demana més protecció per a les víctimes de l'esclavatge

  • El Greta exhorta Andorra a fer canvis legislatius per penalitzar els esclavistes i els còmplices
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un policia descobreix un immigrant amagat en un camió a la frontera d'Algeciras, una de les més exposades a l'entrada il·legal d'immigrants Foto: EL PERIÒDIC

El Greta –grup d'experts del Consell d'Europa (CoE) que lluita contra la tracta de persones, considerada l'esclavitud del segle XXI– va publicar ahir el seu informe sobre Andorra, i va demanar a les autoritats que reforcin les mesures de protecció de les víctimes i dels testimonis. Així, en matèria penal exhorta els polítics a adoptar mesures legislatives per tipificar el delicte d'esclavatge, així com el de complicitat i la possibilitat de responsabilitzar tercers que coneixedors de l'explotació física i moral, d'homes, dones o nens, contribueixen al manteniment de situacions d'abús. A més, insisteix en què la determinació de les sancions aplicables al delicte de tracta hi consti com a circumstància agreujant la posada en perill de la víctima per negligència greu, el fet que la víctima sigui un infant, i que el delicte hagi estat comès per un agent públic en l'exercici de les seves funcions, o que hagi estat comès en el marc d'una organització criminal.

El Greta també recomana llançar campanyes de sensibilització dirigides a la població i als professionals que podrien entrar en contacte amb víctimes de l'esclavitud, i insisteix perquè els grups de població més vulnerables com els infants o les dones desemparades i els treballadors immigrants, siguin informats dels riscos d'aquesta pràctica indigna per a l'ésser humà. No obstant això, el grup d'experts del CoE també es felicita de «l'excel·lent assistència que Isabel Orobitg, jurista del Ministeri de Justícia i Interior, va portar a la delegació del Greta», que va visitar Andorra el 27 de novembre passat.

Més protecció per a les víctimes / En les recomanacions, el Greta posa especial èmfasi en la protecció de les víctimes des de totes les vessants, social, política i legislativa, però especialment des de l'àmbit penal. Així, «convida les autoritats andorranes a examinar si l'article 27 del Codi Penal permet no imposar sancions a les víctimes de la tracta, en el cas que hagin estat obligades a cometre activitats il·lícites, i sensibilitzar els magistrats al principi de la no-sanció». Una mesura que tal i com recull l'article 27 del Codi Penal, permetria considerar com a circumstància que exclou de responsabilitat criminal, el fet que una persona perpetrés un delicte contra la propietat privada –per exemple–, sota les amenaces i la força de tercers. A diferència d'altres països, com que la prostitució no està tipificada com a delicte a Andorra, la mesura és innecessària en aquest àmbit perquè a priori, les víctimes de proxenetes i pedòfils no es veurien assetjades per partida doble. En canvi, si que podrien ser inquietades les persones que es vegin forçades a pidolar o robar.

El Greta demana més protecció per a les víctimes i els testimonis, i considera que Andorra s'hauria de dotar d'una legislació que permetés prendre totes les mesures necessàries per assegurar-la de manera efectiva, de manera que víctimes i testimonis puguin fer front a represàlies o intimidacions en el curs d'una instrucció.

El grup d'experts lamenta la manca d'un marc específic que asseguri el retorn de les víctimes de l'esclavatge al seus països d'origen, «que ha de ser de preferència voluntari i ha de fer-se en el respecte de la seguretat i la dignitat de les víctimes, amb una avaluació dels riscos als quals s'exposen, i l'obligació de no rebutjar-les», en el cas que el retorn no sigui possible sense posar en perill la seva vida. El Greta demana una disposició especial a la Llei d'Immigració perquè les víctimes de la tracta no hagin de retornar al seu país, sí o sí. El Ministeri d'Interior està ultimant els darrers detalls de la modificació del Codi Penal que preveu entrar a tràmit parlamentari molt aviat, segons ha informat el Govern. El text inclourà la tipificació del delicte per tràfic de persones. Des del Govern han assegurat que aquesta modificació s'entrarà a tràmit parlamentari aviat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT